Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nickelpriset faller efter nya utbudsuppgifter

2019-09-05 14:12
En lastbil vid en nickelgruva. Foto: All over press

Basmetallerna steg överlag på torsdagen med zink i spetsen. Mot trenden gick snabbrörliga nickel, som backade markant. Guld tappade en del av onsdagens uppgång.

De mestadels högre basmetallpriserna följer på nattens uppgifter om ett kommande möte mellan USA och Kinas handelsdelegationer.

På råoljemarknaden handlades Brentterminen kring de högre nivåer som uppnåddes på onsdagskvällen.

Vid 13.30-tiden var LME:s zinktermin upp 1,6 procent till 2.347 dollar per ton. Kopparterminen var samtidigt upp 1 procent, medan nickel tappade 2,7 procent. Guld var ned 0,7 procent.

Uppgångarna sammanföll med en försvagning av dollarn.

För zinks del följer de för dagen högre nivåerna på en uppgång med 5 procent på onsdagen, efter en längre period av nedgångar.

Nickel, som satte femårshögsta tidigare i veckan och som har stigit 64 procent hittills i år, tyngdes av uppgifter om att Indonesien, som aviserat ett stopp för nickelmalmexport, kan komma att ge gruvbolagen utökade tillfälliga exporttillstånd, enligt Bloomberg News.

Indonesien är världens största nickelexportör av nickel, som används vid framställning av rostfritt stål, med över en femtedel av den globala exporten. Större ändringar av landets export får därför ofta betydande effekt på marknadspriserna.

Oljepriserna svängde kring onsdagskvällens stängningsnivåer, för Brentterminens del cirka 60:70 dollar per fat. Priset steg föregående dag över 2 dollar per fat.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom