Nike lyfte på Wall Street

2016-03-22 06:10 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

USA-börserna startade den avkortade handelsveckan försiktigt med endast marginella uppgångar. Börserna har ju fem veckor på raken i bagaget med stigande aktiepriser. Apples årliga vårpresentation innehöll inga nyheter som imponerade på investerarna.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 0,1 procent till 17.624. Det bredare indexet S&P 500 ökade med 0,1 procent till 2.052 medan tekniktunga Nasdaq Composite tappade 0,3 procent till 4.809.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 4 punkter till 1,92 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 4 punkter till 2,72 procent.

"Den här avkortade handelsveckan kommer troligen att bjuda på lugn handel inför påskhelgen. Börsen handlas till p/e 16 i ett läge med sjunkande företagsvinster, vilket inte erbjuder så mycket indexpotential. 2016 kommer troligen bli ett icke-år, precis som 2015 var", säger Maris Ogg, vd för Tower Bridge Advisors, till MarketWatch.

Försäljningen av befintliga hus i USA sjönk med 7,1 procent till 5,08 miljoner hus i årstakt i februari. Marknadens prognos var att försäljningen skulle sjunka med 2,6 procent (från den preliminära nivån månaden innan) till 5,33 miljoner hus.

Oljepriserna höll sig på stabila höga nivåer. Brentoljan handlades till 41,60 dollar per fat.

"Jag tror det blir köp på ryktet och sälj på fakta inför OPEC-mötet i nästa månad. Det kommer garanterat att bli en besvikelse för marknaden och risk för ny nedgång till 25 dollar per fat igen", säger John Kilduff vid Again Capital till CNBC.

Apple presenterade en ny mindre telefon, iPhone SE, med 4 tums skärm och ett startpris om 399 dollar. Iphone SE lånar en del prestanda från iPhone6. Företaget lanserar också en mindre iPad Pro med 9,7 tums skärm, högre prestanda och ett startpris om 599 dollar. Apple lanserar armband i nya färger till Apple Watch och klockpriset sänks med 50 dollar till 299 dollar. Nyheterna imponerade dock inte på marknaden som handlade aktien på oförändrade 105,91 dollar.

Elbilsföretaget Tesla har fått rekommendationen höjd till köp av Argus Research. Aktien adderade 2,4 procent.

Nike har lagts till på JP Morgans fokuslista. Sportproduktsföretagets aktie förbättrades 2,8 procent.

De senaste nio månaderna har det amerikanska transportbolaget Fedex fallit med ungefär 8 procent. Tappet har till stor del berott på oro över att Amazon kan tänkas gå in i transportbranschen. Nu tror Barrons att Fedex-aktien kan lyfta de kommande månaderna, bland annat på grund av styrkan i bolagets förarnätverk. På måndagen stärktes Fedex-aktien 0,5 procent.

Läkemedelsbolaget Valeant söker efter en ny vd och ger hedgefondchefen Bill Ackman en styrelseplats. Därtill uppdaterar man kring den pågående översynen av räkenskaperna. Bolaget uppger att man kommer att lämna in reviderade räkenskaper senast den 29 april och att man därmed inte kommer att bryta några kovenanter. Aktien klättrade 7,4 procent.

John Williams, ordförande för Federal Reserve Bank of San Francisco, säger till Market News International att han kommer att argumentera för en räntehöjning i april, eller om det misslyckas, i juni.

Eftersom USA, men ännu inte Europa, gått över till sommartid stänger USA-börserna även denna vecka klockan 21.00 svensk tid.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom