Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nissan kan skära ned batteritillverkning

2014-09-15 12:13

Renault-Nissan-alliansens chef Carlos Ghosn vill göra ett omtag av batteriförsörjningen, vilket kan innebära att Nissan lägger ned sin tillverkning, skriver Reuters.

Planen skulle innebära att produktionen i USA och Storbritannien fasas ut och att den i storlek reducerade produktionen av nästa generations batterier koncentreras till Japan, uppgav två källor för nyhetsbyrån.

"Vi satte som mål att bli ledande inom batteritillverkning, men vi har visat oss vara mindre konkurrenskraftiga än vi hoppats. Vi är fortfarande mellan sex månader till ett år efter LG när det gäller pris kontra prestanda", sade en av källorna.

LG är koreanska LG Chem, vilket är en leverantör som Renault gärna går vidare med. Nissan-ingenjörerna däremot ser gärna att produktionen behålls inom alliansen och motståndet mot Ghosns plan inom Nissan uppges vara stort.

"De potentiella nedskrivningskostnaderna kan bli enorma", sade en källa.

Renault-Nissan, som har gjort stora satsningar på el-bilar, kommer att fortsätta sina satsningar på el-bilar och har inga planer på att göra några nedskrivningar. Bolaget har inte tagit något beslut om att ändra batteriförsörjningen och vill "varken bekräfta eller dementera" att en översyn gjorts, uppgav en talesperson för Reuters.

En eventuell neddragning kan ses i ljuset av Teslas investering tillsammans med Panasonic på 5 miljarder dollar i en ny jättefabrik i Nevada.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom