Nokia-chef om styrkan i uppköpsbolaget

Nokia och Alcatel-Lucent bekräftar avancerade förhandlingar. ”Alcetel-Lucents styrka är ip-routrar. Vi har avsevärt bredare kundbas på mobilsystem”, säger Lauri Oksanen, Nokias FoU-chef till Ny Teknik.

Morgonens överraskande uppgift i Financial Times visade sig stämma.

Strax före klockan 9 gick Nokia och Alcatel-Lucent ut med ett gemensamt pressmeddelande där de bekräftade uppgiften att de befinner sig i ”avancerade diskussioner” om en eventuell sammanslagning. De gör också klart att det fortfarande är osäkert om förhandlingarna kommer att leda till något samarbete eller köp.

De två bolagen är konkurrenter inom mobila system, men det finns också saker som skiljer dem åt.

I dag på förmiddagen träffade Ny Teknik Lauri Oksanen, chef för Nokias långsiktiga FoU.

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan de två företagen, med en teknikers utgångspunkt?
– Alcatel-Lucents självklara styrka är ip-routingsidan. Och på mobilsystemsidan har vi en klart bredare kundbas, säger Oksanen till Ny Teknik.

Alcatel-Lucent kämpar fortfarande med sin omstrukturering av bolaget, och Nokia har just hämtat sig efter några tuffa år med Siemens som delägare av de mobila systemen.

Hösten 2013 köpte Nokia Siemens del av mobilsystembolaget NSN, och förra våren blev försäljningen av mobiltelefonerna till Microsoft klar.

Sedan dess har Nokia återfått självförtroende, och ökat sin globala marknadsandel på mobila system till 18 procent under 2014, enligt analysföretaget Dell Óro. Bolaget är därmed trea i världen efter Ericsson och Huawei.

Men Nokia är större än Ericsson och Huawei inom 4g-system på viktiga marknader som Kina, Japan, Sydkorea och Västeuropa, enligt besked från Nokias Tommi Uitto i Ny Teknik förra året.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets