Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Nokia rusar efter rubbad maktbalans med Apple

2012-12-06 10:54
Framträdande under lanseringen av Nokias Lumia 800C i Peking, Kina, i mars i år. Foto: AP

Nokia har under onsdagen och torsdagen stigit kraftigt på signaler om att bolagets position gentemot Apple har stärkts.

Nokia har rusat cirka 20 procent sedan tisdagens stängning medan Apple däremot rasade 6,4 procent under onsdagen.

Maktbalansen mellan Nokia och Apple ruckades något i och med gårdagens nyhet att jätten China Mobile lanserar Lumia 920T i Kina i slutet av året.

"Det är förstås jätteviktigt att China Mobile, som är den helt klart största operatören i världen, tar in Nokiatelefonen samtidigt som det inte finns någon Iphone för deras nät. Det är ett tecken på att konkurrenssituationen är på väg att förbättras", säger Nordeas Nokiaanalytiker Sami Sarkamies till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekar att Nokia nu har fördelen att börja sälja sin flaggskeppsprodukt på Kinamarknaden där det finns en uppbyggd efterfrågan på så kallade highend-modeller i en tid där Apple inte finns där.

"Apples tappade rätt mycket i marknadsvärde i går. Marknaden har börjat oroa sig lite för att Apple ska tappa marknadsandelar", säger Sami Sarkamies.

Även Helena Nordman-Knutson, analytiker vid Pareto Öhman, hänvisar till amerikansk media där man börjar ifrågasätta Apples långsiktiga produktstrategi.

"Apples eviga dominans börjar ifrågasättas och det här är ett relativt spel. I den här marknaden handlar det om vad konkurrenterna misslyckas eller lyckas med. Om Apple inte fortsätter att vara innovativa och Nokia kommer ut med slagkraftiga produkter förändras positionerna", säger hon.

Helena Nordman-Knutson påpekar emellertid att kursrusningen i Nokia beror på en kombination av många saker. Produktlanseringar, avtalet med China Mobile och försäljning av icke kärnverksamheter tyder på att Nokia har också den senaste tiden visat att det vidtar åtgärder i enlighet med vad ledningen har sagt och bolagets strategi.

"Nokia visar hela tiden kontinuerligt på att de aktivt jobbar med sin balansräkning, aktivt jobbar med att åtgärder som visar att de inte tömmer bolaget på pengar och upprätthåller likviditet. De uppfyller kraven från kreditägarna och aktieägarna", säger Helena Nordman Knutson.

Onsdagens lansering av Nokias senaste Windows Phone 8-baserade telefon, Lumia 620, innehöll också ett visst överraskningsmoment.

"Priset på cirka 200 euro utan skatt, och 250 euro med, var klart billigare än vad jag hade tänkt mig. Den billigaste WP8-produkten hade jag tänkt mig skulle ha ett pris kring 300-350 euro. För en tredjedel av vad en Iphone kostar får du en telefon som inte är så mycket sämre än en ny Iphone", säger Sami Sarkamies.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom