Nordax: Finansieringsstrategin håller

Nordax ser ej behov av ändrad finansieringsstrategi efter måndagens besked att redovisningen av bankens värdepapperiseringar ändras.

På måndagsmorgonen meddelades oväntat att Nordax Banks redovisningsmetod för så kallade värdepapperiseringar ändras. Nordax-koncernens bankdotterbolag Nordax Bank har sålt konsumentkreditlån till helägda SPV-bolag. SPV-bolagen tar i sin tur in finansiering från externa obligationsinvesterare, vilka övertar huvuddelen av risken för de överförda lånen.

Fram tills nu har Nordax här kunnat använda så kallade bortbokningsregler för att inte räkna dessa sålda SPV-lån på Nordax Bank-nivån, bland annat när bankens kapitalkrav ska beräknas.

Nu har Nordax, efter en ”intern genomgång tillsammans med bankens nya revisorer”, beslutat om en ny tolkning av redovisningsläget. Det nya beslutet är att bortbokningsregler inte ska tillämpas, och att SPV-lånen ska lyftas in i bankdotterbolaget Nordax Banks redovisning igen. Det kommer, allt annat lika, att sänka kapitaltäckningstal för Nordax Bank.

Nordax ir-chef Andreas Frid uppger för Affärsvärlden att den ändrade bedömningen kring Nordax Banks redovisningsprinciper inte föregicks av en diskussion med Finansinspektionen, men att tillsynsmyndigheten har informerats.

Andreas Frid är även noga med att påpeka att redovisningsförändringen rör bankdotterbolaget Nordax Bank, och inte börskoncernen Nordax Group som helhet.

– Detta handlar enbart om bedömning av redovisningsprinciper och kapitaltäckning i dotterbolaget Nordax Bank – det sker inga förändringar i redovisningen eller kapitaltäckningen på koncernnivå, fastslår ir-chefen.

Vad innebär det här för Nordax finansieringsmodell framåtblickande? Blir SPV-lösningen lika attraktiv som förut?

– Vi avser inte att göra någon förändring i vår finansieringsstrategi. Att ha långsiktig och diversifierad finansieringsstrategi med en mix av kapitalmarknadsfinansiering och inlåning från allmänheten är en viktig del i vår affärsmodell, svarar Andreas Frid.

Nordax redovisningsförändring gäller från och med det just avslutade tredje kvartalet. Det innebär att den första delårsrapporten där de nya reglerna slår igenom blir tredje kvartalets rapport. Den släpps den 25 oktober, före börsens öppning.

Har nytt värdepapperiseringsprogram på gång

Sett till Nordax-koncernens finansieringskällor per den 30 juni så kom majoriteten, 8 376 miljoner kronor, från inlåning från allmänheten. Därefter kom 4 150 miljoner från finansiering mot pant hos internationella banker samt 500 miljoner från seniora icke-säkerställda obligationer. Av det som kunde ses utifrån koncernens redovisning kom endast 1 099 miljoner kronor av finansieringen via den tillgångsrelaterade obligationsmarknaden, de så kallade värdepapperiseringar som dagens SPV-nyhet handlar om.

Bankdotterbolaget Nordax Bank emitterar sina värdepapperiseringar från helägda dotterbolag under varumärket Scandinavian Consumer Loans.

Det senaste programmet, SCL V, stängdes för investerare i november 2015. SCL V omfattade en portfölj av knappt 11 000 svenska konsumentlån utan säkerhet, och uppgick till totalt cirka 1 832 miljoner kronor.

Nordax har nyligen prissatt och placerat en ny värdepapperiseringstransaktion, SCL VI. Transaktionen omfattar denna gång totalt cirka 9 500 norska konsumentlån utan säkerhet, och planeras stänga den 4 oktober i år. Storleken på strukturen ska bli totalt 2 200 miljoner norska kronor. Enligt preliminärt presentationsmaterial så är urvalet av lån i den värdepapperiserade portföljen för SCL VI ”mer konservativt” än motsvarande urval för SCL V och föregångaren SCV IV.

Saknar tydlig huvudägare

Nordax sattes på börsen i juni 2015 av private equity-bolaget Vision Capital, som sålde sina sista aktier i februari i år. Vision Capital investerade ursprungligen i juli 2010 och gjorde drygt fem gånger pengarna på Nordax.

I dag saknar Nordax en tydlig huvudägare. Enligt ägartjänsten Holdings är Carnegie Fonder 9,7 procentig största ägare, följda av SEB Fonder på 9,3 procent och Lannebo Fonder på 7,8 procent. Den största icke-institutionella ägaren är finansmannen Mats Qvibergs börsnoterade investmentbolag Öresund, på plats sju i ägarlistan med 5,8 procents ägande.

Nordax-aktien noterades till teckningskursen 45 kronor. Kursen stängde måndagshandeln 2,9 procent lägre på 46,60 kronor. Med tillägg av 2015 och 2016 års utdelningar på 0,50 respektive 1,60 kronor så innebär det en skral avkastning under Nordax börsresa – så här långt bör tilläggas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.