Nordea: Avmattningen fördjupas till lågkonjunktur

Avmattningen i den svenska ekonomin fördjupas till lågkonjunktur, arbetsmarknaden försämras och arbetslösheten stiger till över 7 procent till våren. I den miljön sänker Riksbanken reporäntan redan i år. Det skriver Nordea i sin konjunkturprognos på onsdagen.
Nordea: Avmattningen fördjupas till lågkonjunktur - storm-moln-700_binary_6969262.jpg

Sveriges BNP väntas öka med 1,3 procent i år och 1,3 procent 2020. I maj spåddes en BNP-tillväxt på 1,2 procent i år och 1,5 procent nästa år.

“Alla indikatorer på arbetsmarknaden pekar åt fel håll. Trots att vår prognos är mer pessimistisk än andra bedömares ser vi en risk att den kan behöva justeras ner ytterligare”, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom, i ett pressmeddelande.

Kommande avtalsrörelse påverkas av de negativa trenderna på arbetsmarknaden och en svag omvärld och Nordea räknar med treåriga avtal på omkring 2 procent per år. Måttliga löneökningar stöttar en vikande arbetsmarknad, men bidrar till dämpad inhemsk inflation.

“Centralbankerna gör vad de kan för att stödja och penningpolitiken blir därmed fortsatt mycket expansiv. Så expansiv att den på sikt riskerar att kasta in oss i en ny kris”, enligt Winsth.

Nordea spår att EUR/SEK handlas vid 11:00 i slutet av 2019 och 10:50 i slutet av 2020.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.