Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nordea: Avmattningen fördjupas till lågkonjunktur

2019-09-04 09:15
Foto: Winfried Fischer/imageBROKER/REX/TT

Avmattningen i den svenska ekonomin fördjupas till lågkonjunktur, arbetsmarknaden försämras och arbetslösheten stiger till över 7 procent till våren. I den miljön sänker Riksbanken reporäntan redan i år. Det skriver Nordea i sin konjunkturprognos på onsdagen.

Sveriges BNP väntas öka med 1,3 procent i år och 1,3 procent 2020. I maj spåddes en BNP-tillväxt på 1,2 procent i år och 1,5 procent nästa år.

"Alla indikatorer på arbetsmarknaden pekar åt fel håll. Trots att vår prognos är mer pessimistisk än andra bedömares ser vi en risk att den kan behöva justeras ner ytterligare", säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom, i ett pressmeddelande.

Kommande avtalsrörelse påverkas av de negativa trenderna på arbetsmarknaden och en svag omvärld och Nordea räknar med treåriga avtal på omkring 2 procent per år. Måttliga löneökningar stöttar en vikande arbetsmarknad, men bidrar till dämpad inhemsk inflation.

"Centralbankerna gör vad de kan för att stödja och penningpolitiken blir därmed fortsatt mycket expansiv. Så expansiv att den på sikt riskerar att kasta in oss i en ny kris", enligt Winsth.

Nordea spår att EUR/SEK handlas vid 11:00 i slutet av 2019 och 10:50 i slutet av 2020.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom