Nordea: En Grexit skulle stärka euroområdet

Ett grekiskt utträde ur valutaunionen EMU, en så kallad Grexit, skulle stärka euroområdet, anser Nordea-ekonomen Jan von Gerich.

“Grexit har kommit tillbaka och hemsökt många investerare på sistone. De finansiella marknaderna utanför Grekland har dock knappt rört på sig. Få gör någon annan bedömning än att en Grexit skulle få katastrofala konsekvenser för den grekiska ekonomin. Effekten på euroområdet kan dock mycket väl bli den omvända”, skriver han i en analys.

Ett grekiskt utträde skulle leda till en tätare penningpolitisk union och medföra positiva effekter på lång sikt för hela den europeiska ekonomin, argumenterar Jan von Gerich.

“Rädslan för att det ska bli ytterligare en finanskris i händelse av en Grexit är överdriven. Det var länge sedan grekrelaterad oro orsakade allvarliga gungningar på andra statsobligationsmarknader eftersom ECB slutligen stödjer euron med hela sin kraft”, resonerar Nordea-ekonomen.

Att hålla kvar Grekland i eurozonen utan att landet genomför verkliga reformer skulle samtidigt krossa den lilla trovärdighet som de nya reglerna har kvar genom att visa att den nya grekiska regeringen skulle stå inför andra regler än den förra. Utan trovärdiga regler eller gemensam finanspolitik inom EMU riskerar nästa kris att återigen hota eurons överlevnad, enligt Nordea-ekonomen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.