Nordea: Konsumtionssiffran långt sämre än väntat

De svenska hushållens konsumtion var ned 1,2 procent mellan juni och juli, enligt dagsfärsk statistik från SCB. Nordea hade räknat med en nedgång men utfallet var mer markant än väntat.

“Vi ser inte det som starten på en ny negativ trend i hushållens konsumtion. Utfallet pressades sannolikt ned av att juli var ovanligt varmt och soligt, vilket gjorde att hushållen höll sig borta från köpcentrum. Dessutom bör den positiva trenden i inkomster, sysselsättning, huspriser och kredittillväxt ge stöd till konsumtionen framöver.” Det skriver Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea Markets, i en kommentar.

Värt att notera är dock att konsumentförtroendet minskat gradvis under 2014, vilket antyder lägre vilja att spendera till förmån för fortsatt hög sparkvot.

I årstakt ökade hushållskonsumtionen med 1,5 procent under juli, vilket kan jämföras med Nordeas prognos på +3,5 procent och med föregående månads årstakt på 2,5 procent.

Under fredagen presenterade Nordea en undersökning som visade att ett valresultat med regeringsskifte skulle ge mindre pengar i plånboken hos de svenska hushållen. 45 procent i undersökningen trodde att svenskarnas privatekonomi i stort kommer att påverkas till det sämre vid en socialdemokratiskt ledd regering och endast 17 procent trodde att den kommer att påverkas till det bättre.

Sitter alliansregeringen kvar vid makten räknade 21 procent med att det blir till det sämre och 24 procent med att det blir till det bättre.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.