Nordea: Risk att nästa räntehöjning dröjer ännu längre

Protokollet från det senaste penningpolitiska mötet upprepade Riksbankens duvaktiga hållning. Det skriver Nordea i en kommentar till mötesprotokollet, som släpptes på tisdagen.
Nordea: Risk att nästa räntehöjning dröjer ännu längre - riksbanken-700_binary_6840430.jpg

Riksbanken beslutade i april att behålla reporäntan oförändrad på -0,25 procent, och direktionen bedömde att reporäntan kommer att ligga kvar på denna nivå en något längre tid än vad man trodde tidigare. 

Nordea tror att nästa räntehöjning kommer vid mitten av 2020, men ser en risk för att Riksbanken kan komma att vila på hanen mycket längre än så.

Riksbankens ledamöter betonade vid förra penningpolitiska mötet att inflationen har varit lägre än väntat flera månader i rad och såg därför frågetecken kring styrkan i inflationstrycket. Det framgår av mötesprotokollet, som släpptes på tisdagen. 

Direktionen beslutade även att Riksbanken från juli 2019 till december 2020 ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om 45 miljarder kronor.

Ledamöterna konstaterade att omvärldskonjunkturen fortsatt är kantad av osäkerhet och risker som kan leda till en sämre utveckling framöver. Man noterade också att flera tongivande centralbanker nu kommunicerar en något mer expansiv penningpolitik än tidigare. 

Vidare ansågs de svagare inflationsutsikterna motivera att avvakta lite längre innan räntan höjs igen. Samtidigt som det framfördes vissa nyansskillnader om när det kan vara lämpligt att höja räntan nästa gång, indikerar prognosen för reporäntan att räntan höjs i slutet av året eller i början av nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.