Nordea sänker konkurrenterna

Nordea Markets sänker rekommendationerna för samtliga konkurrenterna i sektorn.
Nordea sänker konkurrenterna - swedbank-shb-seb-700_binary_6976045.jpg

Det framgår av analyser Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Det innebär att:

* Handelsbanken sänks till sälj från behåll. Riktkursen för Handelsbankens aktie sätts till 89 kronor. Aktien stängde på 95:84 kronor på tisdagen.

* Swedbank sänks till sälj från behåll. Riktkursen sätts nu till 115 kronor (tidigare var “fair value” 150 kronor). Stängningskursen var 130:30 kronor på tisdagen.

* SEB sänks till behåll från köp. Nordea ger ingen riktkurs för aktier med behållrekommendation.

Nordeas sänkta rekommendation på aktien i Swedbank motiveras i första hand med Swedbanks “penningtvättsbekymmer”.

“Trots en signifikant lägre värdering än det historiska genomsnittet argumenterar vi för att det finns flera nedsiderisker för Swedbank efter att vi utfört en studie av Danske Banks utveckling efter dess penningtvättsskandal kom till ytan tidigt år 2017”, skriver Nordea i morgonbrevet.

Tidigare på onsdagen har Nyhetsbyrån Direkt rapporterat att Nordea sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll. Riktkursen är 115 kronor.

På onsdagsmorgonen publicerade Uppdrag Granskning samtidigt sitt senaste avsnitt. Myndigheter i USA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina, enligt de senaste uppgifterna i granskningen.

“Vi väntar oss att Uppdrag Granskning i svensk media kommer att generera ytterligare press på aktien och publiceringen av Finansinspektionens utredning det första kvartalet av 2020 bör utgöra en ytterligare negativ katalysator”, skriver Nordea.

I Nordeas nya värdering, och nya riktkurs, ingår böter och liknande, “litigation fees”, om 10 miljarder kronor samt en nedgång om 15 procent i den “normala” intjäningen.

“Det är inte alls så hårt som varit fallet för Danske Bank de två senaste åren”, skriver Nordea som även har inkluderat risken för marginalpress på svenska bolån i kalkylen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience