Nordea ser 35 procents uppsida i affärssystembolag

Trots en kursstegring på nära 44 procent i år ställer sig Nordea fortsatt positiva till affärssystembolaget IFS, enligt ett marknadsbrev på onsdagen.

Banken lägger till aktien i modellportföljen med en riktkurs på 300 kronor på ett års sikt, vilket motsvarar en uppgång om cirka 35 procent räknat från dagens kurs på 222 kronor.

Under 2013 ökade licensintäkterna med 17 procent valutajusterat och under årets första kvartal fortsatte ökningen med 24 procent. Samtidigt spås kostnaderna sjunka med 125 miljoner kronor i år till följd av en effektivare utveckling. Sammantaget blir det en vinst som, enligt bankens prognoser, väntas öka 76 procent i år och 19 procent nästan år.

Därtill väntas IFS även få en viss draghjälp av en bättre underliggande global marknad som väntas växa med cirka 5 procent i år. En högre värdering är motiverad enligt Nordea.

Banken ser också positivt på att tvisten på Sri Lanka, som har förföljt bolaget sedan 2002, vanns den 23 juni. Utfallet väntas öppna för bolaget att disponera de 400 miljoner kronor i likvida medel som bolaget hållit lite extra hårt i på grund av tvisten. Om förvärv uteblir kan aktieägare i bolaget nöja sig med att utdelningen mest troligen ökar. Att tvisten är förbi öppnar även upp för bud på bolaget, resonerar banken.

“Om samma multiplar skulle appliceras på IFS som budet på Readsoft skulle det i stort innebära en dubbling av aktiekursen”, heter det i marknadsbrevet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.