Nordea ser mörkare moln framöver

När nationalräkenskaperna revideras i början av september väntas de nya siffrorna visa att hushållen är mer sårbara än vad som tidigare varit känt. Det skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en analys.
Nordea ser mörkare moln framöver - torbjorn-isaksson-700_binary_6960340.jpg

Ungefär vart femte år görs en större översyn av källor och metoder i nationalräkenskaperna och den 13 september publicerar SCB nya siffror för 1993 och framåt.

En förändring är att nivån på hushållens konsumtion höjs.

”Orsaken är framför allt ny information om hushållens turistande utomlands och om handelns marginaler, vilka båda har varit högre än vad tidigare beräkningar har visat. Konsumtionen höjs sannolikt för flera år varför utvecklingen från år till år av allt att döma revideras betydligt mindre”, skriver Torbjörn Isaksson.

Samtidigt justeras inte inkomsterna i samma omfattning, alltså sänks hushållens sparande.

”Vi har sedan länge framhållit att det finns en osäkerhet när det gäller hushållens sparande. En alternativ källa till sparandet är finansräkenskaperna. De baseras i huvudsak på information från finansiella institut och visar på ett betydligt lägre sparande under de senaste tio åren än nationalräkenskaperna”, skriver Isaksson.

Det verkar alltså ha varit en ännu starkare inhemsk konjunktur under senaste decenniet än vad som tidigare varit känt ”vilket sätter ytterligare perspektiv på Riksbankens mycket expansiva penningpolitik”.

”Än värre är att hushållen inte har någon buffert om det visar sig att hushållens egna finansiella sparande har legat nära noll”, skriver han.

Det innebär att ett försämrat läge på bostads- eller arbetsmarknaden inte kan balanseras med minskat sparande för att hålla uppe konsumtionen.

”Skulle läget på till exempel bostadsmarknaden försämras markant är det troligt att det egna finansiella sparandet stiger kraftigt, med minskad konsumtion och försvagning av den inhemsk efterfrågan som följd”, skriver Torbjörn Isaksson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.