Nordea: Skulle inte bli förvånade av en nedåtrekyl

Rallyt under 2019 fortsätter och februari var ytterligare en bra månad för riskfyllda tillgångar. Nordeas anser dock att det är för tidigt att signalera faran över i nuläget, och banken har valt att upprepa sin neutrala rekommendation för aktier.
Nordea: Skulle inte bli förvånade av en nedåtrekyl - nordea-huvudkontor-700_binary_6947973.jpg

Nordea noterar att den makroekonomiska data som kommer in inte visar någon tendens till en omedelbar vändning och att momentumet i den globala ekonomin sammantaget är ”ganska svagt även om nivåerna fortsatt är hyggliga”. 

”Skulle försämringen fortsätta är det möjligt att marknaden omvärderar det ganska bekymmerslösa sätt man hittills har reagerat på data som ligger under förväntningarna”, resonerar banken. 

Vidare frågar sig även Nordea om drivkraften från Federal Reserves ”berömda helomvändning i december” kan hålla i sig. Bankens huvudoro på kort sikt är de kvarvarande effekterna av vad som faktiskt hände under fjärde kvartalet 2018. 

”Vi är inte i nuläget beredda att bortse från möjligheten att åtstramningen av balansräkningen under 2018 kan visa sig i fortsatt svaga ekonomiska data kommande kvartal. De negativa feedback-loopar vi tidigare pekat på kan finnas kvar under ytan på den optimism som nu dominerar”, heter det. 

Vidare anses inte heller vinstutsikterna vara särskilt uppmuntrande och Nordea kan inte utesluta en vinstrecession framöver. 

”Medan vi inte ser en recession i antågande är den troliga utvecklingen på kort sikt att marknaden kommer att smälta rallyt och därför röra sig sidledes i det korta perspektivet. Vi skulle heller inte bli förvånade av en rekyl nedåt. Därför behåller vi en neutral rekommendation för aktier”, konkluderar banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.