Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nordea slopar Autoliv - plockar in ABB

2018-05-16 09:50
Foto: Klaus Ohlenschlaeger / Alamy

Det är dags att inta en något mer defensiv attityd till aktiemarknaden, menar Nordea och ändrar om i sin nordiska modellportfölj.

Nordea plockar in verkstadsjätten ABB och byggbolaget JM i sin nordiska modellportfölj (all cap) på bekostnad av bilsäkerhetsföretaget Autoliv, rederiet Wallenius Wilhelmsen och fukthanteringsbolaget Munters.

Banken inkluderar också JM i portföljen Nordea Select (small/mid cap). Ut åker TDC, Wallenius Wilhelmsen och Munters.

Förändringarna genomförs mot bakgrund av Nordeas syn att volatiliteten på aktiemarknaden är här för att stanna, med en negativ grundton.

"För oss hänger volatiliteten samman med utmanande värderingar, extremt höga marginalförväntningar för 2019 i varje hörn av den utvecklade världen, och med positionering med övervikt av aktier. Allt detta kräver ett kontinuerligt flöde av positiva makroöverraskningar för att kvarstå", skriver banken.

Nordea varnar också för inflationsrisken i USA, som kan leda till tioårsräntor närmare 3,5 procent, upp från dagens nivå strax över 3 procent.

Den mer försiktiga synen på aktiemarknaden motiveras också med en rad händelser under de senaste kvartalen. Hit hör kollapsen för kryptovalutor, likviditetsproblem hos kinesiska konglomerat, ökande problem på den amerikanska billånemarknaden och kraschen för volatilitetsderivat.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom