Nordea spår högre löner

Efter att det står klart att LO:s fackförbund tvingas förhandla separat tror Nordea att sannolikheten nu ökar för högre lönetillväxt.

I dag meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att det inte blir någon LO-samordning i avtalsrörelsen 2016. Beskedet kom då LO inte kunnat enas om att undersköterskor ska få mer i avtalsrörelsen. De innebär därmed att de olika fackförbunden kommer att förhandla separat.

“Dagens besked ökar sannolikheten för högre lönetillväxt för hela ekonomin”, kommenterar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson efter beskedet.

Löneavtalen för tillverkningsindustrin förväntas hamna på blygsamma nivåer, i linje med eller till och med lägre än den förra lönerundan. Det är nu dock mindre säkert att andra fackförbund kommer att följa riktmärket som satts av tillverkningsindustrin, enligt Isaksson.

“Högre löneökningar kommer att leda till högre inflation också. Det kommer dock krävas markant högre löneavtal för att upprätthålla inflationen vid två procent, vilket är osannolikt enligt vår syn. Därmed kommer Riksbanken fortsatt få problem med att nå tvåprocentsmålet, bedömer vi”, fortsätter chefsanalytikern.

Under den förra lönerundan, som startade 2013, sattes löneavtalen vid ökningar på 2,3 procent per år under en treårsperiod.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.