Nordea: Svenska boräntor lär förbli mycket låga

Väldigt låg inflation stressar Riksbanken som sänkt reporäntan till rekordlåga 0,00 procent och som dessutom signalerar att räntenivån ska bestå under lång tid.

Nordea ser tydliga tecken på att inflationen förblir låg och långt under riksbankens mål. Det pekar på att bolåneräntorna också lär förbli mycket låga.

Det skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en boränteprognos på onsdagen.

”Får vi rätt om inflationen lär boräntorna ligga kvar på extremt låga nivåer närmare ett år till för att därefter stiga måttligt. Räntor med längre löptid är på historiskt låga nivåer. Det kan därmed vara attraktivt att binda delar av lånen, även om det inte är någon brådska”, skriver Winsth.

Stabilitetsrådets möte i november med regeringen, Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden kommer att diskutera hushållens skulder och blir viktigt.

”Om myndigheterna anser att det behövs vidtas andra åtgärder för att bromsa skuldsättningen kan det komma att signaleras där. Amorteringarna har emellertid ökat kraftigt under året och på bred front. Sannolikt avvaktar därmed Finansinspektionen ytterligare innan den agerar med fler åtgärder”, enligt Nordea.

Prognosen för Nordeas boränta med tre månaders löptid ligger på 2,25 procent om tre månader, på 2,25 procent vid juni 2015, på 2,25 procent vid december 2015 och på 3,05 procent vid december 2016. I dag står motsvarande ränta i 2,21 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco