Nordea tror på fler Riksbanksåtgärder

2016-02-22 14:18 Affärsvärlden SIX

Enligt det senaste protokollet förefaller Riksbanken allt mindre benägen att vidta fler åtgärder för att lyfta inflationen. Men trots det räknar Nordea med att Riksbanken inte är klar, och har ändrat sin prognos i riktning mot fler stimulansåtgärder.

Det skriver Torbjörn Isaksson, analyschef på Nordea, som uppger att skälet är den svenska kronan.

"Kronan är inget problem i dag, men vi bedömer att den blir det längre fram om Riksbanken sitter still. Mycket beror på ECB. Nordeas prognos är att ECB sänker räntan och ökar uppköpsprogrammen både i mars och i juni. Mycket är förvisso redan inprisat på ECB men vi bedömer ändå att Riksbanken måste balansera ECB:s åtgärder för att minska investerares aptit på svenska kronor", skriver Isaksson.

Affärsbanken räknar nu med att uppköpsprogrammen av statsobligationer förlängs till årsskiftet med 50 miljarder kronor till sammanlagt 250 miljarder kronor, och att Riksbanken även kommer att köpa realränteobligationer för 15 miljarder kronor.

"Vi bedömer att Riksbanken nöjer sig med detta. Den urstarka ekonomin börjar få genomslag både på Riksbankens reaktionsfunktion och så smått också på inflationen. Vad som förefaller vara en ökad acceptans för avvikelser från målet bidrar också till bilden av att Riksbanken sannolikt inte trycker mer på gasen", skriver analyschefen.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet