Nordea under förväntan – avsätter miljard för penningtvättsärenden

Nordeas vinst sjönk mer än väntat för kvartalet. Banken avsätter en miljard kronor för penningtvättsrelaterade ärenden.
Nordea under förväntan – avsätter miljard för penningtvättsärenden - koskull-700_binary_6947036.jpg

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 621 miljoner euro för det första kvartalet (966). Det kan jämföras med ett snittestimat om 730 miljoner euro utifrån Infront Datas sammanställning av 19 analytikers prognoser.

I resultatet ingår en avsättning om 95 miljoner euro för penningtvättsrelaterade ärenden, bland annat avseende förväntade böter i Danmark.

”Under kvartalet pågick en intensiv debatt om olika frågor kring bekämpning av penningtvätt. Det är en mycket komplex och bred samhällsfråga, och vi tar vårt ansvar på största allvar. Vi har tidigare konstaterat att vi räknar med böter i Danmark för våra tidigare svaga processer och rutiner för bekämpning av penningtvätt, och vi gör därför en avsättning på 95 mn euro för penningtvättsrelaterade ärenden”, skriver bankens vd Casper von Koskull i rapporten.

”Efter att ha investerat mer än 700 mn euro för att stärka vårt arbete med riskhantering och regelefterlevnad under perioden 2016- 2018, är vi övertygade om att vår plattform för regelefterlevnad nu håller högre kvalitet, vilket gör oss till en trygg och tillförlitlig partner”, skriver han vidare.

De totala intäkterna uppgick till 2.115 miljoner euro (2.378), mot snittestimatet på 2.133 miljoner euro.

Povisionsnettot summerades till 737 miljoner euro, mot snittestimat på 720 miljoner euro.

Nordeas räntenetto sjönk 7 procent i lokala valutor under det första kvartalet, jämfört med föregående kvartal, till 1.056 miljoner euro, jämfört med 1.142 miljoner euro i det fjärde kvartalet, och var 6 procent lägre än Infront Datas snittestimat på 1.122 miljoner euro.

Bankens vd Casper von Koskull hänvisar i kvartalsrapporten till högre regleringskostnader, färre räntedagar och fortsatt press på utlåningsmarginalerna för privatkunder.

”Inlåningsmarginalerna ökade och utlåningen fortsatte att öka, främst på företagssidan, vilket bidrog positivt. Utlåningsmarginalerna är dock fortsatt pressade, främst på privatsidan. Kvartalet påverkades negativt av avgifter till insättningsgarantin, färre räntedagar samt valutakurseffekter”, heter det vidare i rapporten.

Förändringen i räntenettot, jämfört med det fjärde kvartalet, var 8 procent mätt i euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.