Nordeas chefsekonom: Krugman och Yellen har fel

Håller Sverige på att bli ett Japan? frågade sig Nordeas chefsekonom Annika Winsth vid Riksgäldens konferens Finansdagen 2015 under torsdagen. "Ja, lyssnar man på vad Paul Krugman, Janet Yellen och Ben Bernanke säger är vi nästan på väg dit. Men jag håller absolut inte med", sade Winsth.

Dissekerar man vad det de säger och tittar på hur statistiken ser ut så stämmer det inte; Sveriges ekonomi har gått fantastiskt bra, arbetsmarknaden utvecklas väl, och vi är absolut inte deflationistiska, menar Winsth.

“Det som är olyckligt med vad de här personerna säger är att det blir facit, för att de har en sådan status. Jag gissar på att Riksbanken är mäkta irriterade av det här. Det är ganska svårt att gå ut och dementera mot de här personerna”, sade chefsekonomen.

“Det är olyckligt att man för den sortens diskussion på den här nivån och jag tycker att man kunde önskat sig lite mer av de här personerna, som är otroligt kompetenta och jättepålästa i andra sammanhang. Det här är inte bra för Sverige, och det stämmer inte”, framhöll Winsth.

Chefsekonomen pekade på den svenska BNP-tillväxten, som i år väntas hamna något över genomsnittsnivån för de senaste 20 årens kalenderkorrigerade tillväxt på omkring 2,5 procent. Dessutom har inflationen under det senaste året stigit, och KPIF väntas i år ligga på 1 procent, enligt Nordeas egen prognos.

“Hushållen har haft en väldigt gynnsam resa”, fortsätter Winsth, som menar på att de flesta hushåll inte märkt av att det varit sämre tider i ekonomin, vilket gjort att man har sett en bra konsumtionsökning.

“Det här är inte deflation, oavsett vad Krugman säger”, konkluderade chefsekonomen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.