Nordeas vd går i pension i förtid

Nordeas vd och koncernchef Casper von Koskull, 59, går i pension i förtid efter ett år kantat av penningtvättanklagelser mot banken.
Nordeas vd går i pension i förtid - koskull-700_binary_6947036.jpg

von Koskull kommer att lämna Nordea i slutet av år 2020 efter tio år vid banken och fem år på vd-posten, enligt ett pressmeddelande.

Nordeas styrelse har påbörjat processen med att hitta en efterträdare.

“Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta det intensiva arbetet med att ytterligare stärka kundnöjdheten, effektiviteten och affärsaktiviteten, tills vi har hittat rätt person att ta över som vd och utveckla banken för framtiden och kan säkerställa en smidig övergång”, säger von Koskull och styrelseordföranden Torbjörn Magnusson i ett gemensamt uttalande.

Penningtvättmisstankar

Casper von Koskulls senaste tid som Nordeas vd har varit tumultartad. I mars blev det känt att flera miljarder kronor misstänks ha tvättats vita genom banken. Uppgifterna i den stora bankläckan, som omfattar enorma belopp kopplade till personer nära Rysslands president Vladimir Putin, identifierade 300 suspekta Nordeakunder. Det uppdagades även att Nordea haft 26 företag som kan kopplas till den så kallade Magnitskijaffären som kunder.

I samband med läckan rapporterades att Nordea sedan sommaren 2017 har tappat en tredjedel av sitt börsvärde. Rörelsevinsten för årets första kvartal blev sämre än väntat, vilket delvis förklarades med att banken avsatt runt en miljard kronor för att täcka befarade penningtvättböter.

Bra årslön

I en TT-intervju i april påpekade von Koskull att många av de misstänkta transaktioner som nu är under lupp genomfördes under helt andra premisser.

– Jag tror att om man går tillbaka 10_15 år så välkomnade hela västvärlden de ryska pengarna som strömmade in. Alla de här pengarna var ju misstänkta transaktioner, skulle vi säga i dag. Sedan har normerna ändrats, sade han.

Nordeas börstapp till trots kan den snart pensionerade vd:n nog leva ett bekvämt liv när han drar sig tillbaka från arbetslivet. von Koskull toppade löneligan för de fyra storbankerna under 2018, med en årslön på motsvarande över 20 miljoner kronor. På listan över Sveriges bäst betalda vd:ar bland börsnoterade företag hamnade han på plats elva.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.