Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nordic Capital fick rätt

2013-12-19 13:20
Kammarrättens hus på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT

Riskkapitalbolaget Nordic Capital vann över Skatteverket i Kammarrätten i Stockholm.

Skatteverket ville att nyckelpersoner i riskkapitalbolaget skulle ta upp inkomsten som näringsverksamhet och därmed betala högre skatt.

Men rätten anser att utdelningen från företagsförsäljningar inte har betalats ut på grund av personernas arbetsprestationer, varför Skatteverkets beslut ska upphävas.

Enligt rättens ledamöter är det inte bevisat att nyckelpersonerna haft sådant inflytande i de bolag som Nordic Capital ägt att det går att prata om arbetsinkomster. Flera andra faktorer påverkar.

"Kammarrätten anser således att det är utrett att den värdetillväxt som sker i fonderna är hänförlig till en mängd olika omständigheter och inte enbart till key executives och PLA-innehavarnas arbetsinsatser (nyckelpersonerna, redaktionens anmärkning)", heter det i domen.

– En totalsågning av Skatteverkets talan, konstaterar Klas Tikkanen, ekonomichef på Nordic Capital Advisory.

Riskkapitalbolagets företrädare har hela tiden ansett att Skatteverket juridiskt varit ute på mycket tunn is.

– Och nu visar domen att om man tillämpar gällande juridik håller inte Skatteverkets resonemang.

Kammarrättens utslag väntas få betydelse för hela riskkapitalbranschen. Totalt uppgår Skatteverkets krav på branschen till cirka fem miljarder kronor.

Skatteverkets samlade krav på Nordic Capital uppgick till cirka 700 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter, plus i storleksordningen lika mycket extra i skatt på de 20-talet individer som det handlat om, nyckelpersonerna som mer eller mindre rattat riskkapitalbolagets fonder och dess ägda företag. Men bolaget slår ifrån sig alla påståenden om att det försöker smita undan skatt.

– Vi har betalat 1,5 miljarder i skatt det senaste decenniet, säger Klas Tikkanen.

Och att en handfull av frontfigurerna, med grundaren Robert Andreen i spetsen, kvitterat ut mångmiljardbelopp från vinster i portföljbolagen förklarar Tikkanen på följande sätt:

– Vi har haft några framgångsrika år.

Bland bolagen Nordic Capital investerat och sedan hämtat hem finfina vinster i de senaste åren finns Munters, Cloetta, Capio och Ahlsell.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom