Nordic Mines gör riktad emission

2016-11-30 09:47 Direkt Affärsvärlden
Dagbrott vid Viga-gruvan, Minas Gerais. Foto: Kaianders Sempler

Gruvbolaget Nordic Mines, vars gruva Laiva i norra Finland för närvarande inte är i drift, ska emittera stamaktier och preferensaktier för 23 miljoner kronor och siktar på att återuppta driften av gruvan under 2017. Det framgår av ett pressmeddelande.

För att möjligöra återupptagen produktion avser bolaget att "strukturera om värdekedjan både ekonomiskt ochoperativt genom att outsourca anrikningsverket genom ett leasingavtal." Därmed ska företaget bli kapitaleffektivt, samtidigt som riskerna minskas och skapas marginaler på 38 procent vid ett guldpris på 1.080 dollar per uns.

Utgångspunkten är att "göra mycket mer med mycket mindre", uppger bolaget.

Målet är att oursourca såväl anrikningsverkets verksamhet som slutprodukten guld till en Indienbaserad guldhandelsaktör med en fast kostnadsmarginal, vilket ska minska Nordic Mines kassaflödespåverkande kostnad (cash cost) till 400 dollar per uns guld.

Modellen är utformad för ett tröskelvärde på en produktion av 1.200 kilo och kommer att genomföras genom leasing av anrikningsverket under en tioårsperiod, uppger bolaget vidare.

Förhandlingarna om ett outsourcingkontrakt befinner sig för närvarande i "slufasen". Tilltänkta partners är Viren Jewellers i Förenade Arabemiraten och Swarn Shilp i Indien.

Den här nya operativa modellen har som mål att öka effektiviteten med 20 procent och att förbättra Nordic Mines bruttomarginal till 38 procent vid ett utgångsscenario med ett guldpris på 1080 dollar per uns.

Bolaget räknar med ett ytterligare finansieringsbehov på fem miljoner dollar för att förverkliga outsourcingmodellen.

Teckningskursen uppgår till 0:55 kronor för såväl stam- som preferensaktie.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom