Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Nordkorea bakom bank-attackerna”

2016-05-27 14:05
Foto: All over press

Hackare har attackerat ytterligare en bank, denna gång i Filippinerna. Det rapporterar CNN.

Det står nu klart att det globala banksystemet har stått under ett oavbrutet angrepp från en sofistikerad grupp kallad ”Lazarus”, som har länkats till Nordkorea. Det framgår av en rapport från datasäkerhetsfirman Symantec.

Vid åtminstone fyra tillfällen har datahackare skaffat sig tillgång till kommunikationssystemet Swift som utför banktransaktioner.

I februari bröt sig hackarna in i Bangladeshs centralbank och stal 101 miljoner dollar. Metoderna verkar också ha använts vid liknande kupper mot banker i Ecuador och Vietnam.

Nu lägger Symantec fram bevis som pekar på att hackare använt samma teknik för att ta sig in i en ickenamngiven bank i Filippinerna i oktober, skriver CNN Money.

Hackarna smittade pc-datorer på banken men säkerhetsbolaget är inte övertygat om att de lyckades stjäla några pengar.

När forskare hos Symantec undersökte viruset som användes för attacken upptäckte de att den komplicerade koden uppvisade distinkta likheter – till exempel specifika instruktioner skrivna med samma ord – som den skadliga koden vid attacken i Bangladesh.

Just de här speciella datakodvapnen har spårats till en grupp som fått namnet ”Lazarus”. Det är inte klart vilka förövarna är, men det finns ledtrådar, skriver CNN.

”’Lazarus” har kopplats ihop med en serie attacker mot de amerikanska och sydkoreanska regeringarna, liksom mot finans- och mediesajter sedan 2009. Datasäkerhetsföretaget Novetta har visat hur gruppen’ hackade Sony Pictures, stal data och förstörde datorer hos Hollywood-studion. USA har offentligt anklagat Nordkorea för attacken.

Förutom Symantec har även brittiska försvarsmaterielföretaget BAE Systems länkat serien av bankangrepp till attacken mot Sony.

- Nu för tiden har så gott som varenda bank i världen samma avstånd till the bad guy. Risken att åka fast är väldigt liten och belöningen väldigt stor, säger datasäkerhetsexperten Jeremiah Grossman till CNN.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom