Norges Bank: Oljefonden bör minska i europeiska aktier

Norska Oljefonden bör minska sitt ägande av europeiska aktier, till förmån för mer amerikanska aktier.
Norges Bank: Oljefonden bör minska i europeiska aktier - yngve-slyngstad-700_binary_6884105.jpg

Det skriver den norska centralbanken Norges Bank, som förvaltar fonden, i en rekommendation enligt Reuters.

Oljefonden, som officiellt heter Statens pensjonsfond utland, har traditionellt haft en övervikt av europeiska aktier med motiveringen att Norge handlar mest med dessa marknader. Men centralbanken anser inte att detta längre är nödvändigt och man vill i stället att portföljen bättre ska spegla den tillgängliga poolen av investeringar.

”Bankens råd är att den geografiska fördelningen bör justeras vidare i riktning mot free float-justerade marknadsvikter genom att öka fördelningen av aktier i Nordamerika och minska fördelningen av aktier inom utvecklade marknader i Europa”, skriver banken i ett remissvar till landets finansdepartement.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.