Norges oväntade räntebesked

Den norska centralbanken, Norges Bank, beslutade på torsdagen att behålla sin viktigaste styrränta, folioräntan, oförändrad vid 1,25 procent. De flesta på marknaden hade räknat med en sänkning till 1,00 procent, enligt Reuters.

”Utifrån den information vi har fått på sistone finns det fortfarande utsikter till att styrräntan kommer att sänkas i juni”, säger Norges Banks ordförande Øystein Olsen.

Vid föregående penningpolitiska besked uppgav Norges Bank att styrräntan bör ligga i intervallet 0,50-1,50 procent under perioden fram tills rapporten den 18 juni 2015.

I dagens besked skriver centralbanken att utvecklingen i Norges ekonomi hittills har varit ungefär i linje med de prognoser som gjordes i mars.

”Baserat på den övergripande bedömningen beslutade direktionen att hålla styrräntan oförändrad vid detta möte”, säger Øystein Olsen.

Den ekonomiska tillväxten bland Norges handelspartners är fortfarande måttlig, bedömer den norska centralbanken.

”Inflationen är låg i många länder. Styrräntorna är nära noll eller negativa, och förväntningarna kring styrräntorna i utlandet för perioden framöver har sjunkit något”, uppges det i beskedet.

Konsumentprisinflationen i Norge är nära 2,5 procent.

”Arbetslösheten har stigit som förväntat. Detta årets avtalsrörelse antyder hittills att lönetillväxten kan bli något lägre än tidigare prognos. Å andra sidan har oljepriserna stigit och hushållens efterfrågan förblir stark. Huspriserna fortsätter att stiga och hushållens skulder har ökat mer än förväntat”, noterar Norges Bank.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets