Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Norman: Bopriserna är höga

2010-11-22 12:28

De svenska hushållen har en hög skuldsättning och det vore oroande om den snabba ökningen av skulderna skulle fortsätta i flera år till. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

- Jag vill understryka att det är en hög skuldsättning och om det fortsätter ett antal år till tror jag att vi hamnar i ett läge där man kan vara mer oroad, säger han.

Han säger att Finansinspektionen och Riksbanken löpande får bedöma utvecklingen.

- Riksbanken har ett väldigt starkt vapen i sin hand om man misstänker problem med den finansiella stabiliteten och även Finansinspektionen har bra verktyg i sin verktygslåda. Vad jag kan göra är att följa utvecklingen, göra egna bedömningar och se till att Finansinspektionen har de verktyg de behöver. Skulle det vara så att de behöver andra verktyg får vi diskutera det, säger Peter Norman.

Angående bostadspriserna säger han att det faktum att många människor flyttar in till de svenska storstäderna kan vara en förklaring till de senaste årens prisuppgångar.

- Långa vågor i prisutvecklingen på bostäder har ofta att göra med ut- och inflyttning av människor, säger han.

Peter Norman säger också att det är svårt att på förhand att säga om något är en bubbla, det brukar visa sig först när bubblan brister.

- Det är höga priser. Om det är en bubbla eller inte vill jag låta vara osagt. Problemet med bubblor är att de märks när de spricker, det är svårt att säga innan om det är en bubbla.

Han "välkomnar" att Swedbanks vd Michael Wolf lyft frågan om amorteringskrav på bolån. Det är dock "svårt att säga" om det behövs lagstiftning.

Riksbanken har börjat höja räntan och Finansinspektionen har infört ett bolånetak och effekten av dessa åtgärder måste utvärderas innan det kan bli aktuellt med andra åtgärder.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom