Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Norsk hotellkung ordnar brakfest med Sverigetema

2013-05-16 11:28

I dag är det åter dags för den årliga 16-maj-maskeraden hemma hos den norska näringslivsprofilen Petter Stordalen. I år är det svensktema som gäller och flera kända svenskar står på inbjudningslistan.

Varje år anordnar norske investeraren Petter Stordalen och hans fru Gunhild en 16-maj-fest hemma i sitt privata hus. På festerna samlas runt 300 specialinbjudna näringslivsprofiler och kändisar som klär ut sig i enlighet med festens tema. Tidigare år har det varit exempelvis flower power-tema och togaparty. I år är temat ”svenskfrossa”.

I april skickade Petter Stordalen ut specialdesignade inbjudningskort till alla gäster. Korten var i form av en gul och blå snusdosa med skriften ”Det bor en partysvensk i oss alla”. Festen till ära har Petter Stordalen också låtit styla om sitt hem till att likna Pippi Långstrumps Villa Villekulla.

Varför just ett Sverige-tema?
-
Det är mycket enkelt. Jag vill att vi ska fira våra fina grannar. Mycket av det bästa jag fått det har jag fått från Sverige. Inte minst min hund Cross, min första bil: en Volvo 240 och några av våra bästa hotell. Jag är väldigt glad i Sverige och vi önskar att flytta den svenska flaggans dag till den 16 maj. Vi ska ta in svensk kultur, svensk musik och svensk mat och visa vilka fantastiska grannar Sverige är, säger Petter Stordalen till Affärsvärlden.

Vad ska du själv klä ut dig till?
-
Jag har låtit sy upp en svensk folkdräkt som jag tror bli mycket bra.

Är det några svenskar som kommer till festen?
-
Det gör det. Det spekuleras i att Carola Häggkvist kommer bland annat.

Petter Stordalen

Den 51-årige miljardären är kanske mest känd för hotellkedjan Nordic Choice Hotels. Sammanlagt äger han runt 170 hotell som har närmare 10 000 anställda.

Han började arbeta i sin fars livsmedelsbutik när han var tolv år gammal. Han började samtidigt sälja jordgubbar på den lokala marknaden och blev utnämnd till Norges bästa jordgubbsförsäljare av lokaltidningen Porsgrunns Dagblad år 1974. Stordalens affärsfilosofi kallas också för jordgubbsfilosofin.

När Petter Stordalen var 24 år blev han Norges yngsta köpcentrumchef när han tog över landets största köpcentrum City Syd i Trondheim.

Efter att ha lämnat vd-posten på Steen & Strøm invest, Norges då största ägare av kommersiella fastigheter, startade han eget tillsammans med investeraren Christen Sveaas. I oktober 1996 köpte duon 68 procent i hotellkedjan Choice Hotels som han några år senare tog kontrollen över.
 

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom