Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Norsk miljardsmäll sprids på elmarknaden

2018-09-14 15:13
Foto: Stefan Sjödin Fortum

Nasdaq Clearing i Stockholm behöver hjälp med att hantera ett miljardhål som uppstått sedan en norsk derivathandlare ställt in betalningarna.

Kostnaden sprids nu bland medlemsbolag, där bland annat finländska Fortum tar en smäll på 210 miljoner kronor.

Totalt handlar det om ett slukhål på 114 miljoner euro (cirka 1,2 miljarder kronor) som skapats av den norska derivathandlaren Einar Aas urspårade derivataffärer.

Handlarens förluster på affärerna, som uppstod i måndags, var i själva verket ännu större. Men en del kunde täckas av hans egna medel innan surdegen flyttades till den norska råvarubörsens clearinghus i Stockholm, Nasdaq Clearing.

Clearinghuset har i sin tur tvingats be sina medlemmar om tillskott till den obeståndsfond som snabbt tömdes av norrmannens förlustaffärer.

Utreder händelsen

Finansinspektionen (FI) utreder fortfarande händelsen, enligt Daniel Gedeon, chef för infrastrukturtillsyn på myndigheten.

– Vi har en väldigt tät och löpande dialog med Nasdaq Clearing kring den här frågan. Vi har också en tät dialog med andra berörda myndigheter och parter i marknaden som kan tänkas beröras av det här, säger han till TT.

Han vill inte spekulera i om det kan ha begåtts något brottsligt i samband med jättekraschen.

– Vi kommer naturligtvis att följa upp den här frågan noga, både regelverket i sig och huruvida de har följt det regelverk de har satt upp, säger Daniel Gedeon.

Det bolag som hittills fått ta största smällen på Einar Aas förluster är det finländska energibolaget Fortum, som skjutit till 210 miljoner kronor till Nasdaq Clearings obeståndsfond. Det kommer att belasta Fortums resultat för årets tredje kvartal, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Akuta likviditetsproblem

Andra stora aktörer på energimarknaden, som norska Statkraft och Hafslund, kan vid sidan av Fortum också behöva skjuta till pengar enligt Reuters. Och enligt norska medier kommer även storbanken DNB att tvingas bidra.

Om det även kan krävas pengar av den statliga svenska kraftkoncernen Vattenfall är oklart.

– Vi tittar på det där i nuläget och jag kan inte kommentera det ännu. Vi är vad jag förstår indirekta medlemmar när det gäller elhandeln på börsen, säger Vattenfalls presschef Markus Friberg.

Bröt mot reglerna

Det var i måndags som Einar Aas fick akuta likviditetsproblem, när priserna föll på den nordiska kraftmarknaden efter förra veckans kraftiga regnfall i regionen samtidigt som det blev kraftiga prislyft på den tyska marknaden.

– Medlemmen bröt mot kraven vi har satt upp. Det är i sig inte olagligt, men det bryter mot reglerna på vår marknad. Man ska ha täckning i boken för sin position inför kommande handelsdag, säger Nasdaqs presstalesperson David Augustsson till TT.

Om det blir något rättsligt efterspel är oklart, enligt Augustsson.

– Men vi har inga planer i nuläget på att inleda något sådant.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom