Norskt shippingbolag rusar efter torpeduppgifter

Norska shippingbolaget Frontlines aktie steg med 9 procent på Oslobörsen under torsdagsförmiddagen, efter att initialt ha backat något efter bekräftelser om att bolagets fartyg träffats av en torped utanför Omans kust.
Norskt shippingbolag rusar efter torpeduppgifter - 7qc3OQiKvfg
Oslo Børs. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix / TT

Talespersoner för Frontline bekräftade under morgonen uppgifter om att ett av bolagets fartyg attackerats, och meddelade vidare att samtliga 23 besättningsmedlemmar förts i säkerhet av ett närliggande fartyg som kommit till undsättning, rapporterar Verdens Gang.

Orsaken bakom rusningen är – rätt och slätt – spekulation om att tankfartygsavgifter kan komma att rusa efter de nya attackerna. Det kan vara bra för bolag som Frontline, säger Eirik Haavaldsen, analytiker på Pareto Securities, till TDN Direkt.

”Verksamheten kommer sakta ned, krisiriskpremien kommer att öka kraftigt, allt måste styras och följas av marinfartyg vilket saktar ned den effektiva tankflottan, vilket kan vara en fördel. Man spekulerar rätt och slätt i att det kan ge högre tankfartygsavgifter”, sade analytikern.

Flera andra fartyg utsattes för attacker i Omanbukten på torsdagsmorgonen. vilket fick oljepriset att rusa 4 procent. De regionala börsmarknaderna vek samtidigt av ned, till skillnad från i Europa, där snittindexet Stoxx 600 var något upp.

Ytterligare ett skepp har rapporterats med ett hål i skrovet, ovan vattenytan, samt ett tredje som enligt uppgifter till Reuters lyckats avstyra en attack.

Det är tredje tillfället på kort tid som energiinfrastruktur attackerats i området.

Tidigare har oljefartyg och infrastruktur attackerats av vad som misstänks vara jemenitiska huthi-gerillarörelsen, som strider mot Saudiarabien i hemlandet. Huthi-rörelsen är en Iranstödd shiitisk milis som gör anspråk på styret i Jemen. Spänningarna har trappats upp ytterligare sedan USA rev det så kallade kärnavtalet med Iran och för några veckor sedan beslöt att inte förlänga frisedlar till flera av Irans största oljekunder, bland annat Indien, Japan och Sydkorea.

Uttalanden från John Bolton, som är USA:s president Donald Trumps säkerhetsrådgivare, gjorde i förra veckan gällande att attackerna med säkerhet var utförda med sjöstridsmedel från Iran.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco