Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Northlands gamla konkursgruva kan börja brytas om nio månader

2017-11-22 12:55
Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Nio månader behövs innan Northlands nedlagda gruva i Pajala kan starta upp igen. Det meddelar Kaunis Iron, tidigare Abecede, som har tagit över gruvan, på en presskonferens i Luleå, rapporterar NSD.

Järnmalmsgruvan, som ligger i Kaunisvaara, 2,5 mil från Pajala tätort, var i produktion mellan oktober 2012 och oktober 2014. I december 2014 försattes gruvbolaget Northland Resources i konkurs. Då hade nio miljarder kronor investerats i verksamheten, som gick på knäna på grund av bland annat sjunkande järnmalmspris och högre kostnader än beräknat.

Tusentals aktieägare - varav många Pajalbor - förlorade pengar vid konkursen.

Det nya bolaget har enligt TV4 fått in 540 miljoner kronor från investerare som Peabgrundaren Mats Paulsson, riskkapitalbolaget Altors ägare Harald Mix och IT-miljardären Dan Olofsson.

– Vi har investerare som finansierar utan skuld, ett stort gäng som är berett att gå in i detta. Kärnan är det gäng som gick in i början för att hindra att gruvans tillgångar skrotades, säger Anders Sundström, styrelseordförande för Kaunis Iron, på presskonferensen, enligt NSD.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom