Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Norwegian lyfter efter Boeing-uppgifter

2019-06-14 14:28
Ett av Norwegians Boeing 737-800 flygplan framför ett av bolagets Boeing 787-8 flygplan. Foto: Johan Nilsson/TT

Flygbolaget Norwegians vd, Bjørn Kjos tror att Boeings problemmodell 737 Max 8 kommer att återtas i trafik redan i sommar, sade han i en intervju i Paris på fredagen enligt Bloomberg.

Norwegian är en storköpare av Boeings olycksmodell Max 8, som störtade två gånger på kort tid innan flygförbud utfärdades i mars och frågan om när bolaget kan återta modellen i drift är därför brännande. Det norska flygbolaget har beställt 92 flygplan utöver de 18 som var i drift vid flygstoppet.

Bjørn Kjos har sagt att Norwegian kommer söka kompensation av Boeing för kostnader som orsakats i och med flygstoppet.

Den internationella organisationen IATA, som är en medlemsorganisation för flygbolag, planerar att arrangera en konferens inom den närmaste månaden för att samordna inför de lättnader som väntas för Boeings problemmodell 737 Max 8. I första ledet sitter amerikanska luftfartsverket FAA på beslutet, men en global lättnad kan komma att dröja ytterligare.

EU:s flygmyndighet har sagt sig avse att göra en självständig värdering av de justeringar som gjorts på modellen. FAA har kritiserats hårt för sitt täta samarbete med Boeing i den säkerhetscertifieringsprocess som föregick lanseringen av Max 8.

Vidare berättade Bjørn Kjos att han avser ta en plats i bakgrunden efter att han frånträder som vd i bolaget, något som aviserades tidigare i år. Bjørn Kjos sade också att ett samriskbolag gällande flottan är "mer än trolig", skriver Bloomberg.

"Jag frågar konstant styrelsen om hur planerna ser ut gällande min efterträdare", sade han.

Norwegians aktie steg över 8 procent på vd:ns uttalanden, för dagen var aktien upp 7 procent vid 13.30-tiden.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom