Novartis lägger ned forskning inom hepatit C

Det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis lämnar tillbaka rättigheterna till ett utvecklingsprojekt inom hepatit C som de inlicensierat från Enanta Pharmaceuticals.

Affären, som värderades till 440 miljoner dollar, avbröts som ett resultat av Novartis nya strategi att där hepatit C inte längre är en del av bolagets fokus.

Det rapporterar nättidningen Biospace.

Läkemedelsprojektet som nu lämnas tillbaka till Enanta baserar på en NS5A-hämmare som befinner sig i klinisk utvecklingsfas I.

Novartis beslut följer liknande besked från andra läkemedelsbolag som gett upp idén om hepatit C-marknaden.

Tidigare har bolag som Boehringer Ingelheim och Vertex lagt ned satsningarna på hepatitområdet. Boehringer drog i juni tillbaka registreringsansökningarna för den egna läkemedelskandidaten faldaprevir och Vertex meddelade i augusti att bolaget stoppar försäljningen och distributionen av sitt hepatit C-läkemedel Incivek med effekt den 16 oktober. Vertex har ett nyare behandlingsalternativ i portföljen, VX-135, som bland annat testas i en kombinationsstudie med svenska Medivirs simeprevir (Olysio/Sovriad), men där letar Vertex efter en licenstagare till projektet i enlighet med ett strategiskt beslut om att lägga ned forskningen inom hepatitområdet.

Kvar i kampen om hepatit C-marknaden är bland annat är svenska Medivir, som tillsammans med samarbetspartnern Janssen utvecklar simeprevir, samt läkemedelsbolagen Gilead, Merck och Abbvie.

I november hålls den årliga leverkonferensen Annual Meeting of the American Association for the Study of Liver Diseases, AASLD, i Boston där bland annat Abbvie väntas rapportera resultat från flera studier.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.