Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Nu är det upp till bevis”

2019-09-18 18:00

Mats Gustafsson, som förvaltar Lannebo Småbolag Select, om exponering mot byggsektorn, bolag han gått fel i, samt en gömd pärla i fonden.

Verkstadsbolaget VBG, som är ett av fondens största innehav, föll på halvårsrapporten. Är det läge att köpa ännu mer efter kursfallet?

– Aktiemarknaden verkar tycka att vinsterna har nått sin topp och kanske är så fallet, i alla fall i VBG:s lastbilsdivision Truck Equipment. Men jag tror att det nya förvärvet av MCC, som gör klimatutrusting till fordon, har potential att växa. Dessutom har VBG en stark finansiell position, kanske kan de göra något listigt förvärv i framtiden.

OEM är fondens största innehav. Hur kommer det sig?

– OEM är en riktig trotjänare. Det är ett väldigt välskött bolag med en aktie som över tiden har gått bättre än börsen och en direktavkastning på ungefär 3 procent. De har dessutom huvudkontor i Småland, vilket är en bra utgångspunkt. OEM har funnits i fonden nästan sedan starten, och den långsiktigheten vi haft har kommit fonden till gagn. Det är ingen aktie man vinner aktie-SM med, men man kommer tjäna pengar över tid.

Ni har sålt MTG och Nent. Hur kommer det sig?

– MTG och Nent var relativt nya innehav i portföljen. Vi köpte MTG i fjol inför uppdelningen tidigare i år. Vi tror att de två nya bolagen står inför utmaningar, där det i MTG:s fall är att tjäna pengar på e-sportverksamheten som man har investerat väldigt mycket pengar i. De måste bevisa att investeringarna lönar sig. Vår bild är att det kommer ta längre tid än vi trodde när vi köpte i fjol.

Är det ledningen som inte gör sitt jobb eller är det marknaden som inte är mogen för det nya MTG?

– Det är en marknad som är under uppbyggnad, den finns ju inte egentligen. MTG kommer ju från reklam- och abonnemangsförsäljning kopplat till tv och radio. Ledningen har gjort en korrekt bedömning i att e-sport och dataspel kommer att utgöra en större del av underhållningen i framtiden, men frågan är bara hur man ska kunna ta betalt. Dessutom kanske det inte blir lika lönsamt som tv-reklam var en gång i tiden.

Har du någon gömd pärla i fonden som du vill lyfta fram?

– Det måste bli modulhus-uthyr­aren Adapteo, som börsnoterades i somras. De hyr ut modulbyggnader vid renoveringar av till exempel förskolor eller andra verksamheter, mestadels inom offentlig sektor. Bolaget har störst modulflotta i Sverige, vilket gör att de kan ta de allra största renoveringarna. Jag tycker att det är ett spännande bolag med goda tillväxtutsikter med en redan stark ställning på marknaden.

Ni har både Adapteo och hissbolaget Alimak i fonden. Är det ett bra sätt att få exponering mot byggsektorn utan att köpa byggbolag?

– Jag tycker om när man kan köpa välskötta bolag till ett rimligt pris. Jag letar efter bolag med en rimlig värdering, och tycker att man kan göra en del fynd i sektorer som har blivit brännmärkta på aktiemarknaden. Ett av fondens bästa innehav i år är JM, som är upp cirka 50 procent. Om man ser tillbaka för drygt 1,5 år sedan så lät det nästan som om att man aldrig någonsin skulle sälja nyproducerade bostäder. Men jag väljer bolag mycket efter värdering, min förståelse för bolagen och hur väl de sköts. Det har gjort att jag hamnat en del i bygg- och industriföretag.

Har du gått fel i något bolag den senaste tiden?

– Belysningsbolaget Fagerhult har inte alls återhämtat sig som jag tänkte att det skulle. Jag började köpa igen för ett år sedan, men den har fortsatt nedåt. Vinstutvecklingen har varit sämre än vad jag såg framför mig. Sedan har bolaget också gjort ett italienskt mångmiljardförvärv, Iguzzini, som ökade Fagerhults försäljning med nära 50 procent. Nu är det upp till bevis att visa att det var ett bra och inte bara ett stort förvärv. Jag har inte gett upp, men de måste skärpa till sig.

Mats Gustafsson

Förvaltar: Lannebo Småbolag Select.

Förvaltat kapital: 3,1 miljarder kronor.

Utveckling i år: +21 procent.

De senaste tre åren: +41 procent.

Avgift: Fast avgift 0,7 procent + eventuell rörlig avgift.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom