Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nu kommer domen mot tidigare Trustordömd

2018-12-28 07:40
Thomas Jisander, som numera heter något annat, med sin advokat Tavi Tuula. Jisander är anklagad för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Foto: Thomas Johansson / TT

I dag faller domen mot Thomas Jisander, som för 20 år sedan var en av huvudpersonerna i den uppmärksammade Trustorhärvan. Han misstänks för att ha försökt svindla ett norskt företag på omkring 120 miljoner kronor.

1997 fick den så kallade Trustorhärvan stor uppmärksamhet, när det uppdagades att flera hundra miljoner kronor hade förts från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Thomas Jisander, som i dag heter något annat, dömdes 2009 till fängelse för inblandning i härvan, ett straff han har avtjänat.

I dag faller domen i Göteborgs tingsrätt i ett nytt fall, där Jisander står åtalad för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Jisander och en medåtalad man i 40-årsåldern ska enligt åtalet ha försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg. De två ska enligt åtalet ha lämnat osanna uppgifter i syfte att få Eksportkreditt att bevilja lånet.

– De är två personer som handlar tillsammans och i samförstånd, som jag uttrycker det. De har haft ett gemensamt brottsupplägg, sade chefsåklagare Henrik Fager inför att rättegången inleddes i oktober.

De åtalade männen nekar till anklagelserna.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom