Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ny avgasdom kan bli dyr för Volkswagen: "Legalt genombrott"

2018-11-23 13:00
Volkswagens vd Herbert Diess. Foto: TT

En domstol i tyska Augsburg har dömt Volkswagen att betala tillbaka hela inköpspriset på en sex år gammal bil till en kund. Utslaget följer på den utsläppsskandal som avslöjades 2015.

Domen kan visa sig bli dyr för Volkswagen. Tidningen Bild har talat med bilkundens advokat Markus Klamert, som beskriver utslaget som en vändning.

"För första gången har en domstol i Tyskland dömt Volkswagen att återta en berörd bil, utan några avdrag för användningen av bilen. Detta är ett legalt genombrott", säger han till tidningen.

Det aktuella fallet rörde en VW Golf Plus från 2012, som enligt domen ska gå tillbaka till Volkswagen utan kompensation för körda mil eller annan användning. Återbetalningen ska ske med ränta och blir i detta fall knappt 30.000 euro.

Domstolen motiverar beslutet med "ett omoraliskt agerande av Volkswagen, då manipulerande mjukvara har installerats". Bolaget försökte enligt domen "förleda kunderna" för att öka försäljningen.

Läs mer: Volkswagen inför rätta för "dieselgate"

Volkswagens säger i en kommentar till Reuters att domstolen använt lagen på ett felaktigt sätt. Bolaget tänker därför överklaga domen i högre instans.

"Enligt vårt synsätt finns ingen laglig grund för kundklagomål. Kunder har varken drabbats av förluster eller skador. Fordonen är säkra och kördugliga", uppger bolaget.

Biltillverkaren träffade i juni 2016 en uppgörelse i USA, där VW betalar 15,3 miljarder dollar för att göra upp i olika rättsfall. Upp till 10 miljarder dollar av totalsumman riktades till omkring en halv miljon amerikanska bilägare.

För Europa har hittills ingen liknande uppgörelse gjorts.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom