Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ny konung i skogen

2019-10-16 18:00

Skogs- och papperssektorn har mött motvind det senaste året, men i ett längre perspektiv har avkastningen varit riktigt god.

Denna vecka synas 25 av världens största skogs-, massa- och pappersbolag. Sektorn har utvecklats trögt på börsen senaste året, –20 procent i genomsnitt, men har trots det totalavkastat drygt 100 procent de senaste fem åren, motsvarande goda 15 procent per år.

I toppen har det skett flera intressanta förändringar sedan förra branschgenomgången, i nummer 33/2016. Dels har finländska UPM Kymmene utvecklats betydligt bättre än amerikanska International Paper och tagit över ledartröjan. Dels har brasilianska massajätten Suzano seglat upp på tredje plats efter fjolårets storaffär, då brasilianska konkurrenten Fibria köptes upp.

För svensk del har Stockholmsbörsens skogsägande koncerner SCA och Holmen utvecklats riktigt starkt i femårsperspektivet. Det mer industriellt fokuserade Billerud Korsnäs, som i år sålt majoriteten av sin skog, har sackat efter – inte minst i spåren av problemen med mångmiljard­investeringen i en ny kartongmaskin vid Gruvöns bruk. Så sent som i mitten av september tvingades Billerud Korsnäs vinstvarna på grund av lägre takt i den initiala uppstarten av kartongmaskinen.

Holmens nära skuldfria balansräkning i kombination med en mer stabil verksamhet gjorde att bolaget aviserade ett aktie­återköpsprogram i samband med halvårsrapporten. Sedan dess har aktien gått starkt och handlas nu nära kursrekordet kring 240 kronor.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom