”Ny köprusch i aktie väntas”

Två rekommendationer presenteras i torsdagens upplaga av veckans affärer: Meda och Micronic.

Enligt tidningen talar starka kassaflöden och ett späckat lanseringsprogram för en ny kursrusch i Meda. Med en avtagande oro för bolagets skuldsättningar och ägarsituation är det läge att kliva in.

“Börsens värdering av Meda släpar efter. Detta trots att bolaget, vars verksamhet kan jämföras med ett läkemedelsbolag exklusive den tidiga riskfyllda forskningsfasen, är ett av få bland de stora på Stockholmsbörsen som är på väg mot en rejäl tillväxt i både omsättning och resultat ett år när det blåser snålt i de flesta branscher”.

Nya ägare bör enligt Veckans Affärer ta sikte på ett händelserikt lanseringsår och en resultaträkning som har möjlighet att överträffa marknadens förväntningar. Allergipreparatet Astepro har fått en bra start på den amerikanska marknaden. Där de amerikanska läkarnas förskrivning på läkemedlet hade en bra tillväxt under det fösta kvartalet, och under mars hade medlet en fjärdedel av förskrivningarna.

En närliggande trigger för aktien är enligt tidskriften ett FDA-godkännande för Onsolis. Substansen väntas nå en toppförsäljning på 1,5 miljarder kronor per år.

“Årets späckade lanseringsprogram ger två effekter. Det ena är ökade investeringar i marknadsföring och det andra är en ökad organisk tillväxt. Målet är att ebitda-marginalen trots allt ska hamna över 30 procent, vilket kan jämföras med fjolårets 34 procent”, skriver Veckans Affärer.

Meda är enligt tidningen är ett tillväxtbolag växer främst växer genom förvärv, och även om 2009 i första hand är att betrakta som ett konsolideringsår kommer Meda att fortsätta att shoppa produkter.

Veckans Affärer anser att Meda är rätt val mot bakrund av aktiens värdering, p/e 11 jämfört med storbolagens snitt på 15-16.

Veckans Affärers andra rekommendation är Micronic-Mydata. Micronics pågående köp av Mydata har enligt tidningen inte fått något vidare gehör från aktiemarknaden. Affären görs genom att Skanditek byter innehavet i Mydata mot aktier i Micronic, där Skanditek får 40 procent av det nya bolaget medan de gamla ägarna blir ägare till 60 procent.

Det stora resultatsvinget som Micronic haft, och bristen på en tydlig kapitalstark aktieägare är enligt Veckans Affärer sannolikt förklaringen till att Micronic nu valde att gå ihop med Mydata.

“Affären ger stabilitet eftersom fluktuationerna i Mydatas resultat är klart mindre”, skriver tidningen.

Micronics stora resultatkast är enligt Veckans Affärer en följd av att bolaget tillverkar mycket stora och dyra maskiner till bland annat bildskärmsindustrin, där en order kan uppgå till 100 miljoner kronor.

Den främsta anledningen till att Veckans Affärer sätter köp är att bolaget nu är på rätt väg efter att sammanlagt ha förlorat närmare 350 miljoner kronor.

“Micronic-Mydata värderas idag till drygt 700 miljoner kronor och omsätter 1,1 miljarder kronor. Det är inte orimligt att företaget nästa år ökar omsättningen till 1,4-1,5 miljarder kronor och tjänar 75 miljoner kronor före skatt”, skriver tidningen.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.