Ny nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen och övriga europeiska börser, utom nationaldagsstängda Frankfurt, stod på torsdagsmorgonen inför en öppning något nedåt efter tydliga nedgångar i såväl Europa som i USA och Asien det senaste dygnet.
Ny nedgång väntas på börsen - omx-stockholmsbörsen-700-161220_binary_6813415.jpg

H&M levererade ett kvartalsresultat som var lite bättre än väntat i genomsnitt.

Vid 8.15-tiden pekade terminerna för franska CAC 40 och Storbritanniens FTSE 100-index 0,2 respektive 0,4 procent ned. IG:s tidiga handel indikerade då en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,4 procent. De amerikanska börsterminerna handlades samtidigt kring nollstrecket.

På Wall Street föll de ledande börsindexen 1,6-1,9 procent på onsdagen mot bakgrund av tilltagande konjunkturoro. Färska sysselsättningsdata var lite svagare än väntat och USA:s beslut att tullbelägga europeiska varor till ett värde om 7,5 miljarder euro efter en seger i världshandelsorganisationen WTO rörande otillåtet stöd av Airbus.

I Asien fortsatte nedgångarna på torsdagen med japanska Nikkei ned 2 procent. Fastlandskina höll fortsatt stängt och även Sydkorea hade ledigt.

På råvarumarknaderna handlades oljan på torsdagsmorgonen alltjämt kring de lägre nivåer som nåddes föregående kväll, med Brent kring 57:50 dollar per fat. Basmetallpriserna rekylerade något upp samtidigt som dollarn försvagades mot euron.

Dagens storbolagsrapport kom från modejätten H&M, vars rörelsemarginal i det senaste kvartalet uppgick till 8,0 procent. Väntat var 7,7 procent enligt Infront Datas prognossammanställning. Bruttomarginalen kom in på 50,8 procent. Här väntades 50,4 procent.

“Fortsatt ökad fullprisförsäljning och minskade prisnedsättningar bidrog till att rörelseresultatet ökade med 26 procent i tredje kvartalet samtidigt som den höga aktivitetsnivån i förändringsarbetet fortsatte”, kommenterar vd Karl-Johan Persson.

Vinterturismbolaget Skistar redovisar ökad förlust för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret och oförändrad utdelning om 3:50 kronor per aktie. Bokningsläget förbättrades marginellt jämfört med fjolåret.

Byggbolaget NCC ska bygga rederiet DFDS nya huvudkontor i Köpenhamn, en order värd 420 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har SSAB fått sänkt rekommendation av Pareto till behåll, medan JP Morgan nöjt sig med att ta ned riktkursen för A-aktien till 29:50 kronor (32:50).

I spelsektorn SEB sänkt riktkursen för Betsson till 48 kronor (55) och för Kindred till 115 kronor (120).

På makroagendan står bland annat tjänste-PMI från en rad länder, för svensk del klockan 8.30. Från USA väntar veckodata över arbetslösheten klockan 14.30 samt tjänste-PMI och industriorder klockan 16.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.