Ny rapport: Insurtech förändrar försäkringarna

De senaste åren har fintechbolagen fått mycket uppmärksamhet, däribland Klarna och Izettle som vill utmana storbankerna. Nu vänds blickarna mot ett snarlikt fenomen som har hamnat i skymundan av fintechdebatten. Insurtech, alltså digital teknologi tillämpad på försäkringar, väntas framöver få stor inverkan på försäkringsbranschen.
Ny rapport: Insurtech förändrar försäkringarna - aktier-index-penna-affarsvarldne-700_binary_6878257.jpg

Den färska rapporten The next wave of fintech från Handelshögskolan i Stockholm och konsultbolaget PA Consulting riktar fokus på insurtechsområdets utbredning såväl i Sverige som internationellt. Globalt har det de senaste fem åren investerats ungefär 7,1 miljarder dollar inom insurtech, enligt rapporten. Magnus Krusberg, Sverigechef för PA Consulting, berättar att syftet med insurtech framförallt är att förbättra kundmötet, men också att skapa nya uppkopplade försäkringar där premien bestäms utifrån kundens beteende.

– Teknikutvecklingen är enorm och det finns en hög aktivitet i branschen. Vi kommer att få se nya distributionslösningar för försäkringar och digital teknik som gör försäkringarna mer situations- och beteendebaserade än tidigare, säger han.

Bilförsäkringar är ett segment som påverkas av insurtech. Det svenska startupbolaget Paydrive har utvecklat en tjänst som löpande mäter förarens körstil, vilket sedan ligger till grund för försäkringspremien. Det senaste året har Folksam och Moderna Försäkringar tagit fram och lanserat liknande koncept, som ofta kallas för ”betala som du kör”-försäkringar.

– Fördelen för kunden är att försäkringen blir mer individuell och skräddarsydd.

Magnus Krusberg säger att Sverige har potential att ta en ledarroll inom insurtech.

– Här finns en lång ingenjörstradition och mycket techkompetens samtidigt som svenskar är digitalt medvetna. Detta tillsammans skapar perfekta förutsättningar för försäkringsbolagen att testa nya koncept, säger han. 

Rapporten beskriver också framväxten av så kallad regtech, det vill säga digital teknik för att effektivisera bankernas regelefterlevnadsarbete. Området är ännu relativt omoget, men utvecklingen har börjat ta fart till följd av fler och hårdare regleringar inom finansbranschen.

– Alla nya regelverk kräver stora investeringar av bankerna och just nu växer det fram lösningar inom regtech som sänker kostnaderna för regelefterlevnad, säger Magnus Krusberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco