Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ny skatt tvärnitar bilmarknaden

2018-08-01 10:25
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Den nya fordonsskatten ger en rejäl baksmälla för de svenska nybilsregistreringarna i juli.

Introduktionen av det nya fordonsskattesystemet "Bonus-malus" från 1 juli medförde för juni månad rekordhöga nyregistreringar av både personbilar (+73 procent mot samma månad föregående år) och lätta lastbilar (+193 procent).

Nu på onsdagsmorgonen meddelades baksmällan för juli månad i Bil Swedens månadsrapport.

Enligt rapporten nära halverades de svenska nybilsregistreringarna i juli, med -49 procents tapp mot fjolårsmånaden.

För lätta lastbilar blev tappet än mer påtagliga -70 procent.

– De kraftiga upp- och nedgångarna av nyregistrerade personbilar och lätta lastbilar i juni och juli beror på att många ville ta sina nya fordon i trafik före 1 juli för att undvika den kraftiga höjningen av fordonsskatten som Bonus-malussystemet innebär, kommenterar Mattias Bergman, vd för BIL Sweden, i rapportens pressmeddelande.

Hittills i år har nyregistreringarna av personbilar ökat med 9,1 procent och lätta lastbilar har ökat med 36,5 procent.

LADDBART ÖKAR SOM VÄNTAT

Antalet nyregistrerade laddbara bilar, det vill säga elbilar plus laddhybrider, ökade som väntat och steg med 107 procent i juli jämfört med juli förra året.

Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 18,7 procent i juli i år jämfört med 4,6 procent i juli förra året.

– Andelen laddbara bilar i juli var väsentligt högre än tidigare månader i år. Det beror till stor del på Bonus-malus effekten, men även att vi jämför med en mycket låg totalmarknad i juli i år. Alla elbilar och de flesta laddhybrider, som nyregistreras från 1 juli, får en högre så kallad klimatbonus jämfört med supermiljöbilspremien. Många nybilsköpare har därför avvaktat den högre bonusen, uppger Mattias Bergman här.

BIL Sweden spår nu att andelen laddbara bilar kommer att pressas upp mot cirka 9 procent för helåret 2018.

MINSKAD DIESELANDEL

Dieselandelen i juli i år var 22,6 procent, vilket är väsentligt lägre än under de senaste månaderna. Den låga dieselandelen var väntad till följd av Bonus-malussystemet. Många dieselbilar togs i trafik före 1 juli för att undvika den högre fordonsskatt som Bonus-malussystemet innebär. Juli månad förra året var andelen dieslar 48 procent.

OPÅVERKADE TUNGA LASTBILAR FORTSÄTTER GÅ MOT REKORDÅR

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton, som inte omfattas av de nya skattereglerna, ökade med 6,8 procent i juli, och har hittills i år ökat med 0,3 procent jämfört med 2017, som var ett rekordår. Årets julisiffra är den högsta julisiffran under de senaste tio åren, konstaterar Bil Sweden.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom