Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ny studie visar: Kina orsakade finanskrisen

2012-08-29 12:25
Foto: Scanpix

Det är allmänt vedertaget att subprimelånen och USA:s bankjättar orsakade finanskrisen 2008. En ny studie visar att det började någon helt annanstans.

Det har skrivits spaltmeter om subprimelånen och om hur den gav upphov till finanskrisen som slog till med full kraft 2008.

Men en ny studie från Erasmus Research Institute of Management menar att det inte alls var så. Deras undersökning pekar i stället på att Kina sparade stora belopp i amerikanska statspapper vilket tryckte ner räntorna i USA och gav bränsle till bostadsbubblan.

Studien har jämfört hur finansmarknaderna reagerat på kvartalsvisa BNP-siffror från USA, Kina och Tyskland mellan 2006-2009. Den visar att kineserna sparade över hälften av sin BNP under den här tiden. Besparingarna pressade räntorna på statsobligationer över hela världen. Tillgången på billiga pengar gav i sin tur upphov till bostadsboomen i USA.

Studien visar också att mindre än 5 procent av bostadslånen mellan år 2000 och 2006 var kopplade till någon form av CDO (Collateralised Debt Obligation) eller liknande kreditinstrument.

Ekonomiprofessorn  på Tiburg University i Holland: Heleen Mees  är den som författat studien Changing Fortunes – How China´s boom caused the financial crises.

Mees_ChangingFortunes-1.pdf

Hon säger att Federal Reserves slappa penningpolitik i början av 2000-talet utlöste en refinansieringsboom i USA 2003-2004 vilket spädde på konsumtionen. Den ökande konsumtionen i USA gav sedan bränsle till den ekonomiska tillväxten i Kina och spädde på sparandet i landet.

Hon menar också att Ben Bernankes gav den tidigare Fed-chefen Alan Greenspan stöd för lågräntepolitiken som banade väg för finanskrisen.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom