Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ny vd för Nobelsstiftelsen

2010-12-08 11:08

Michael Sohlmans efterträdare har utsetts.

Förre Riksbankschefen Lars Heikensten blir ny vd för Nobelstiftelsen. Han efterträder Michael Sohlman som avgår den 1 maj nästa år.

- Lars Heikensten har en bakgrund med förankring i forskningen, den offentliga administrationen, bankvärlden och därtill ett omfattande internationellt kontaktnät. Det gör honom utomordentligt lämpad för att leda Nobelstiftelsen och vi är mycket glada att ha rekryterat honom, säger Marcus Storch, ordförande i Nobelstiftelsens styrelse.

Lars Heikensten avgick från Riksbanken i början av 2006 då han efterträddes av nuvarande riksbankschefen Stefan Ingves. Han har sedan dess varit svensk ledamot av den Europeiska revisionsrätten.

Heikensten anställdes i mitten av 1980-talet som chefekonom på Riksgäldskontoret. Han blev i mitten av 1990-talet vice riksbankschef och utsågs till Riksbankschef 2003 efter Urban Bäckström.

Han har dessutom varit ledamot av EU:s monetära kommitté, Europeiska centralbankens (ECB) och suttit i ett flertal styrelser för företag, universitetsinstitutioner och myndigheter.

Han är sedan 2001 ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och har tilldelats Konungens medalj i 12:e storleken.

Nu kan han lägga till vd för Nobelstiftelsen i sitt CV.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom