Ny vd i Haldex

"När bolaget nu ska accelerera ytterligare, både vad gäller ny teknik och befintlig verksamhet, behövs nytt ledarskap", säger styrelseordförande Jörgen Durban.

Styrelsen i fordonsunderleverantören Haldex har utsett Helene Svahn till ny vd. Svahn tillträder omedelbart, men påbörjar uppdraget på heltid den 12 augusti. Vice vd, Staffan Olsson, kommer att ansvara för den dagliga driften fram till dess.

”Helene Svahn har en bakgrund som entreprenör och forskare. Hon har varit styrelseledamot i Haldex och ordförande i bolagets teknikutskott sedan bolagstämman 2018”, skriver bolaget.

När Helene Svahn var 34 år utsågs hon till professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, med inriktning på nanobioteknik. Hon har de senaste åren varit forsknings- och innovationschef på Permobil.

Beslutet innebär att Åke Bengtsson lämnar vd-posten med omedelbar verkan. Han blev vd 2017 när Haldex blev uppvaktat med bud av bland andra Knorr-Bremse.

”Styrelsen vill tacka Åke för hans insatser, inte minst med det tuffa arbetet att lotsa bolaget genom budgivningsprocessen 2017 och framåt. Men när bolaget nu ska accelerera ytterligare, både vad gäller ny teknik och befintlig verksamhet, behövs nytt ledarskap”, säger styrelseordförande Jörgen Durban.

Bolaget betonar i pressmeddelandet att transportindustrin nu genomgår ett stor teknikskifte där självkörande fordon och elektrifiering ställer nya krav på branschens leverantörer.

”Haldex styrelse fattade därför redan 2018 beslut om en delvis ny strategisk inriktning som bland annat syftar till att öka innovationstakten och satsningarna på digitala lösningar och ny teknik. Dessutom har styrelsen identifierat ett effektiviseringsbehov, givet det marginalmål som är satt för bolaget”, skriver bolaget som bakgrund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets