Nya väljarsiffror visar: Sanders går om Clinton

Precis som 2008 riskerar Hillary Clinton att förlora sin stora ledning i primärvalet. Enligt en ny väljarundersökning har motkandidaten Bernie Sanders gått om Clinton i Iowa.

Så sent som för en månad sedan fick Hillary Clinton 51 procent och Bernie Sanders 40 procent i en väljarundersökning i Iowa, utförd av Quinnipiac University. När samma väljarbarometer gjordes den 12 januari hade stödet för Bernie Sanders ökat till 49 procent medan stödet för Hillary Clinton minskat till 44 procent.

Enligt undersökningen har 3 procent fortfarande inte bestämt sig för vilken kandidat de ska rösta på och endast 20 procent kan tänka sig att byta kandidat.

Resultatet visar också att majoriteten av männen (61 procent) stödjer Bernie Sanders medan majoriteten av kvinnorna (55 procent) stödjer Hillary Clinton.

– Iowa kan mycket väl bli senator Bernie Sanders “Drömmarnas fält”*, säger Peter A. Brown, en av de ansvariga bakom undersökningen.

I New Hampshire är tendensen densamma. I Monmouth Universitys väljarbarometer i november i fjol ledde Clinton med 48 procent mot Sanders 45 procent. I senaste mätningen som publicerades den 12 januari ledde Sanders med 53 procent mot Hillarys 39 procent.

Den 1 februari avgörs vem av kandidaterna som vinner i Iowa och den 9 februari avgörs primärvalet i New Hampshire.

Senast som Hillary Clinton ställde upp i primärvalet var 2008. Så sent som hösten 2007 ledde hon stort över samtliga motkandidater. Men Barack Obama närmade sig och gick till sist segrande ur striden den 3 juni 2008 och blev sedermera också landets 44:e president.

* Drömmarnas fält är en långfilm från 1989.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.