Nya Zeeland lockar mångmiljardärerna

Terrorattentat och politisk osäkerhet har fått förmögna personer att köpa bostäder på en avlägsen plats – nämligen Nya Zeeland.

Avskildheten och isoleringen har länge ansetts som Nya Zeelands akilleshäl. Nu har det vänts till en fördel och landet lockar många av världens mest förmögna personer – från den ryska stålmagnaten Alexander Abramov till Hollywood-regissören James Cameron, skriver Bloomberg.

– När världen blir allt mer osäker blir avskildheten en styrka, säger finansmannen Michael Nock till Bloomberg.

Nock grundade Doric Capital, en av Hong Kongs äldsta hedgefondbolag, men flyttade till Nya Zeeland efter finanskrisen 2008. Riskkapitalisten Peter Thiel, som var en av de första utomstående investerarna i Facebook, har beskrivit Nya Zeeland som en ”utopi” och ska enligt uppgift ha köpt fastigheter i både Auckland och Queenstown, skriver Bloomberg.

Dagen efter den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet mottog Nya Zeeland närmare 1 000 ansökningar från brittiska medborgare som var intresserade av att flytta dit. Knappt två månader senare hade den siffran stigit till närmare 11 000 stycken.

– Människor känner att de vill lämna sina hemländer så snabbt de bara kan och att Nya Zeeland är tryggt, säger David Cooper, chef på Malcolm Pacific Immigration, till Bloomberg.

Han har även märkt ett ökat intresse från amerikaner de senaste månaderna. Anledningen att de vill flytta till Nya Zeeland är det infekterade presidentvalet mellan Hillary Clinton och Donald Trump såväl som den senaste tidens masskjutningar i USA.

Nya Zeeland är dubbelt så stort som England till ytan medan befolkningen är en tiondel av den engelska. Nya Zeeland ligger också på tio-i-topp när det gäller demokrati, avsaknad av korruption, fred och livstillfredsställelse.

BNP-siffran uppgår till drygt 180 miljarder dollar och i förra veckan rankades landet som världens bästa att bedriva affärsverksamhet i av Världsbanken. Nya Zeeland puttade därmed ned Singapore till en andra plats efter tio år på tronen. Nya Zeeland rankades samtidigt som det som det näst bästa landet i Sydostasien att leva i för utlandsstationerade personer, skriver Bloomberg.

Under de senaste 17 åren har Nya Zeeland har endast bytt politiska ledare två gånger och 2006 var landet det enda i världen där samtliga höga politiska positioner innehades av kvinnor. Nuvarande premiärminister är dock John Key som har suttit på posten sedan 2008.

Det senaste terrorattentatet i landet inträffade 1985 när franska säkerhetsagenter bombade Greenpeace fartyg Rainbow Warrior i Auckland.

De nyzeeländska huspriserna har stigit 12,7 procent det senaste året, till och med oktober. Genomsnittspriset för en villa i Auckland har nästan dubblerats sedan 2007 till runt 6,5 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco