Nyckelpersonerna hos Danielsson och Stevrin

Det är en liten grupp personer kring affärsmannen Leif Danielsson som drar i trådarna i en rad noterade bolag på småbolagslistorna. Affärsvärlden har kartlagt kärnan i nätverket.

Leif Danielsson
Huvudmannen bakom sfären, som har eller har varit storägare i sfärens bolag.

I april berättade han för Affärsvärlden att han byggt upp sin förmögenhet genom fastighetsaffärer.

– Jag började med fastigheter 1980, då jag var väldigt ung, sa Leif Danielsson, numera 42 år. 1980 var han 15 år.

Han sålde 1989 och köpte igen 1992 när fastighetskraschen hade gjort fastigheter billiga. 1994 sålde han sina fastigheter till fastighetsbolaget Realia. I stället köpte han aktier i Realia som han senare sålde.

Danielsson var vd och huvudägare i det floppade spelbolaget Daydream år 2000 när bolaget flyttade till Stockholmsbörsens O-lista.

I Daydream fick han kritik av revisorn för att olovligen ha lånat en halv miljon kronor från bolaget år 2002. Men eftersom lånet betalats med ränta före årets slut förordade revisorn ändå ansvarsfrihet. I samma veva köpte Leif Danielsson Daydreams dotterbolag Skynet, som blev grunden till Skycom, för 1 krona och försvann från Daydream.

I april i år sa han till Affärsvärlden att han förlorade 2,5 miljoner på sina aktier i Daydream.

Idag är han ordförande för Skycom. Han har tidigare varit ordförande för CISL och styrelseledamot i Gamers Paradise som CISL köpte hösten 2005.

– Jag är inte med i några andra noterade bolag, utom CISL och Skycom, men jag har köpt och sålt aktier på börsen, sa Leif Danielsson till Affärsvärlden i april.

Hösten 2006 gick han in som storägare i Tretti.se med 9,75 procent och han var, tillsammans med Jesper Stevrin, även storägare i Fotoquick med drygt 5 procent. Han har dessutom varit storägare i Eurovip.

Skycom är för övrigt huvudägare i Framfabgrundaren Jonas Birgerssons bolag Labs2 med cirka 30 procent sedan hösten 2006 då Labs2 köpte Skycoms bredbandsnät.

Leif Danielsson har garanterat emissioner i sfären. En person som garanterar en emission riskerar att behöva köpa de aktier som inte tecknas. Men om emissionen fulltecknas, vilket är vanligast, får garanten en påse pengar, ofta 5-10 procent av det totala emissionsbeloppet.

Affärsvärlden har inte lyckats nå Leif Danielsson för en kommentar trots upprepade försök

Jesper Stevrin
Nära affärspartner till Leif Danielsson.

Jesper Stevrin startade Stock Home Brokers 1994 tillsammans med Hans Falk. De båda kom från fondkommissionären Hagströmer & Qviberg. Stock Home Brokers fick en varning av Finansinspektionen eftersom bolaget handlade aktier för egen räkning, något bolaget inte hade tillstånd för. Finansinspektionen skulle ha dragit in tillståndet om inte Stock Home Brokers redan hade fått ny ägare, ny styrelse och ny ledning, enligt Dagens Nyheter.

På Stock Home Brokers lärde Jesper Stevrin, enligt Veckans Affärer, känna Bernhard von der Osten-Sacken, som blev omskriven våren 2007 då han häktades misstänkt för grovt skattebrott och grovt insiderbrott.

Jesper Stevrin blev storägare i United Brokers, men han behöll kontakten med Bernhard von der Osten-Sacken och en tredje person från Stock Home Brokers, Jan Klingspor, enligt VA. Trion agerade från och med 2004 som garanter i nyemissioner, enligt VA.

Jesper Stevrin har även garanterat emissioner i sin egen och Leif Danielssons sfär.

United Brokers – där han är delägare, aktiemäklare och kapitalanskaffare – driver tidningen Börsinsikt som har, eller har haft, köprekommendationer på Skycom, CISL Gruppen och Fotoquick (numera Amago Capital). Sådana rekommendationer har inte varit vanliga från andra fondkommissionärer och medier.

Affärsvärlden har inte lyckats nå Jesper Stevrin trots upprepade försök.

Michaela Stevrin
Styrelseledamot i Eurovip som äger mindre poster i Skycom, Tretti.se och Fasttv.net. Jurist som driver bolaget Bolagsbyggaren AB. För tillfället är dock Michaela Stevrin föräldraledig och bolaget hade endast en omsättning på 72 000 kronor 2005. Gift med Jesper Stevrin.

Mats Löfgren
Ordförande för Strict Equity som är en spin-off från Mats Löfgrens privata rådgivningsfirma Strict investment banking.

Mats Löfgren har via sitt bolag de senaste fem åren hjälpt till att genomföra fem omvända förvärv, varav fyra inom Danielsson-Stevrin-sfären: Skycoms förvärv av Printcom, CISL:s förvärv av Aproch, Sports Betting Solutions förvärv av Gamers Paradise och Gamers Paradises förvärv av Hansagruppen. Den sistnämnda affären skedde innan Leif Danielsson kom in i Gamers Paradise.

Nu ska omvända förvärv bli en egen rörelse, Strict Equity, som ska börsnoteras.

Han själv och Strict Equitys vd Anders Eklund är största ägare, därtill ägs bolaget av sex finansmän: Leif Danielsson, Bernhard von der Osten-Sacken och Henri Bergstrand, grundare och styrelseordförande i nantoteknikbolaget Obducat samt tre icke-namgivna finansmän.

För att fokusera på Strict-bolagen lämnar Mats Löfgren nu i vår alla styrelserna han sitter i, inklusive Skycom, fastighetsbolaget Allokton, flera av Alloktons dotterbolag samt Mangold Fondkommission och Mangold Fonder. Tidigare har han varit ordförande för Gamers Paradise i 1,5 år och han satt en månad i CISL:s styrelse i samband med CISL:s omvända förvärv av Aproch.

Känner du Leif Danielsson och Jesper Stevrin?
– Ja, affärsmässigt känner jag dem. Jag har gjort affärer med dem under några år, säger han.

Han vill inte nämna några affärer, men säger ändå att han var rådgivare till Eurovip när Eurovip lade bud på CISL Telecom i slutet av förra året. Han säger dessutom att han kom in i Skycoms styrelse för att han kände Leif Danielsson.

Hur många gånger har du varit rådgivare till Leif Danielsson eller Jesper Stevrin?
– Ett fåtal, tre-fyra stycken affärer genom åren. De affärerna utgör en ganska liten del av vår omsättning. Jag har kanske gjort affärer med 50 andra bolag genom åren, säger han.

Guy Robert
CISL Gruppens grundare och fram till i vår dess ordförande. Enligt Affärsvärldens källor är han sällan där och inte särskilt insatt i bolaget. Affärsvärlden har sökt honom i snart en månad utan att nå honom. Han emigrerade till Spanien 1998, men enligt en obekräftad uppgift har han flyttat vidare till Kalifornien i USA på senare tid. Han är en före detta Luleåbo, med fransk mor och svensk far.

Enligt uppgifter från CISL är han rådgivare åt Tilford Investments, ett Gibraltarregistrerat bolag. Men enligt en av Affärsvärldens källor äger han bolaget.

Han äger inga aktier i CISL, enligt bolagets hemsida. Däremot har Tilford tidigare varit CISL:s huvudägare. Tilford ägde 24 procent i CISL årsskiftet 2005/2006. Vid det senaste årsskiftet ägde Tilford 2,3 procent.

Guy Robert var också ordförande i Gamers Paradise som CISL köpte.

Olof Eriksson
Leif Danielssons högra hand, enligt en av Affärsvärldens källor. Driver konsultbolaget OE Fastighetsutveckling i Umeå.

Styrelseledamot i CISL och fram till i vår ordförande för Eurovip. Blev tillförordnad vd för CISL 2004 och har även varit vd för sfärbolaget Splashi Nordic, en internetportal där ungdomar gratis kunde ladda ner ringsignaler, bilder och spel till sina mobiltelefoner.

I februari 2006 köpte Eurovip Splashi Nordic, som ägdes av CISL, Leif Danielsson och den kände it-profilen Christer Sturmark. Leif Danielsson fanns alltså på båda sidor av affären. Apportemissionen och nyemissionen i samband med affären fick börsvärdet att hoppa från 170 miljoner kronor till knappt 200 miljoner kronor.

Affärsvärlden har inte lyckats nå Olof Eriksson trots upprepade försök.

Håkan Broberg
Före detta ekonomidirektör i Daydream som sitter i Skycoms styrelse och fram till nu i vår även har suttit i styrelsen hos CISL och Fasttv.net.

Affärsvärlden har inte lyckats nå Håkan Broberg trots upprepade försök.

Ray Pettersson
Sitter i styrelsen för Fasttv.net sedan i april och är nybliven ordförande i Eurovip. Påstås känna Jesper Stevrin väl.

– Det stämmer inte. Jag känner honom väldigt perifert, jag har inga affärsrelationer till honom, säger Ray Pettersson.

– Jag är föreslagen till Eurovips styrelse för att Jesper frågat mig. Han vet vad jag kan och har för bakgrund. Jag kommer från Max Matthiessen, säger han några dagar innan han blir invald.

Bo Wennertorp
Revisor i flera av sfärbolagen. Fick en första varning 1999 för revisionen av ett bolag som rullat förluster framför sig genom att utnyttja klientmedel. År 2001 fick han en andra varning för att han genom ett revisorsintyg möjliggjorde en bolagsplundring. I år blev han av med sin auktorisation eftersom han låtit vissa klienter betala in totalt 1,9 miljoner kronor, mellan år 2000 och 2003, på ett postgirokonto Skatteverket hävdar är hans privata.

Han har dock överklagat Revisorsnämndens indragning av hans auktorisation till länsrätten. Han hävdar, enligt Revisorsnämndens utlåtande, att inbetalningarna gått till hans spanska bolag och beskattats i Spanien där han bor sedan 1997. Inbetalningarna inkluderade dock svensk moms, enligt nämndens utlåtande.

Fram till dess att hans auktorisation drogs in var han revisor i Skycom, CISL och revisorssuppleant i Eurovip. Han har även varit revisor i Gamers Paradise. I juni 2005 blev Leif Danielsson storägare i Gamers Paradise (då Gamers Paradise köpte Sports Betting Solutions). En månad senare kom Leif Danielsson in i styrelsen medan Bo Wennertorp blev Gamers Paradises nye revisor.Ägarbilden i Danielssonsfären
Enligt Värdepapperscentralens (VPC) register såg ägarbilden i sfären ut på följande sätt den 30 mars i år. Eftersom utlånade eller förvaltarregistrerade aktier inte syns i VPC-siffrorna har jämförelser också gjort med tillgänglig ägarinformation från bolagen.

SkyCom (handlas på First North)
Leif Danielsson: 57,2 miljoner aktier (16 procent), oförändrat sedan årsskiftet.
Jesper Stevrin: 18,8 miljoner aktier (5,3 procent), har minskat från 20,5 miljoner aktier (5,8 procent) sedan årsskiftet.
Michaela Stevrin: 275,000 aktier (0,08 procent), har minskat från 440,000 aktier sedan årsskiftet.
Tilford Investments (Guy Robert): 1,4 miljoner aktier (4 procent), oförändrat sedan årsskiftet.
Håkan Broberg: 60,000 aktier (0 procent), oförändrat sedan årsskiftet.

CISL Gruppen (handlas på First North)
Leif Danielsson: 10 miljoner aktier (0,4 procent), nästan en dubblering från årsskiftet då han hade 5,7 miljoner aktier (0,2 procent). I april sa han till Affärsvärlden att han har 120 miljoner aktier (4,8 procent) i CISL, en minskning från 180 miljoner (7,3 procent) när han var ordförande. Dessutom sa han att han haft aktier utlånade och förvaltarregistrerade, vilket inte syns hos VPC.
Jesper Stevrin: inga aktier, har sålt alla sina 70,6 miljoner aktier (2,9 procent) sedan årsskiftet, enligt VPC.
Tilford Investments (Guy Robert): inga aktier, har sålt alla sina 56,7 miljoner aktier (2,3 procent) sedan årsskiftet, enligt VPC. Årsskiftet 2005/2006 ägde Tilford 24 procent i CISL, enligt bolagets årsredovisning.
Håkan Broberg: 100,000 aktier (0 procent), oförändrat.
Kenth Söderström, vd CISL, inga aktier, har sålt alla sina 10 miljoner aktier (0,4 procent) sedan årsskiftet, enligt VPC. Men enligt hemsidan har han dem kvar. De kan vara utlånade eller förvaltarregistrerade.
Olof Eriksson: inga aktier, enligt VPC. Men enligt CISL:s hemsida har han 3 miljoner aktier i CISL (O,1 procent). Aktierna kan vara förvaltarregistrerade eller utlånade.

Eurovip (handlas på Aktietorget)
Leif Danielsson: 3,13 miljoner aktier (0,5 procent), har minskat från 16,2 miljoner aktier (2,7 procent) vid årsskiftet.
Jesper Stevrin, 9 miljoner aktier (1,5 procent), oförändrat från årsskiftet.
Michaela Stevrin: har inga aktier i Eurovip, enligt VPC. Enligt Eurovips årsredovisning för 2006, som kom 2 maj i år, har hennes familj 4 miljoner A-aktier och 17 miljoner B-aktier i Eurovip (totalt 3,4 procent).
Tilford Investments (Guy Robert): 5,7 miljoner aktier, (0,1 procent) oförändrat

Tretti.se (handlas på NGM)
Vid årsskiftet var Leif Danielsson och Jesper Stevrin näst största ägare med 9,7 procent var, enligt bolagets årsredovisning för 2006. 30 mars såg det ut så här enligt VPC.
Leif Danielsson: inga aktier, har sålt sina 495,000 aktier (9,7 procent) sedan årsskiftet.
Jesper Stevrin: 1 miljon aktier (20 procent), dubblerat innehavet sedan årsskiftet.
Michaela Stevrin: 24 000 aktier (0,5 procent), ökat från 9 000 aktier vid årsskiftet.

Amago Capital, fd Fotoquick (handlas på First North)
Leif Danielsson: Inga aktier, har sålt sina 287 000 aktier (4,1 procent) sedan årsskiftet. Men enligt Amago Capitals hemsida har han dem kvar.
Jesper Stevrin: 87 000 aktier (1,3 procent), minskat från 137 000 aktier (2 procent) vid årsskiftet. Men enligt Amago Capitals hemsida har han dem kvar.

Fasttv.net (handlas på Aktietorget)
Bolaget noterades 11 januari i år, därför finns inga jämförelsesiffror hos VPC.
Leif Danielsson: 780,000 aktier (1 procent)
Jesper Stevrin: 11,4 miljoner aktier (14 procent)
Michaela Stevrin: 140,000 aktier (0,2 procent)
Tilford Investments (Guy Robert): 56,000 aktier (0,07 procent)

Strict Equity (ska noteras till hösten, oklart var)
Ägare är:Mats Löfgren, som heläger moderbolaget Strict Investment banking. Anders Eklund, vd Strict Equity fd koncernchef för Cash Guard. Leif Danielsson. Bernhard von der Osten-Sacken, fram till nyligen huvudägare i fastighetsbolaget Allokton. Henri Bergstrand, grundare och styrelseordförande i nanoteknikbolaget Obducat. Plus tre okända finansmän.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets