”Nyligen köpt Microsoft”

Harald Nissen, som förvaltar Odin USA, om drivkrafterna på Wall Street och favoriterna bland amerikanska teknikjättar.
”Nyligen köpt Microsoft” - nissen-700_binary_6980408.jpg

Det har varit rekord på Wall Street på senare tid, vad beror det på?

– Det är en fear of missing out som styr. Det kommer mer pengar in i marknaden nu. Därtill ha det kommit positiva nyheter om handelskonflikten mellan Kina och USA. En längre historia är de låga räntorna, som i sig innebär att det inte finns så många alternativ till börsen. Vi såg en nedgång i USA förra hösten och det har tagit en bra stund att komma upp igen till nya toppnivåer som framför allt beror på bättre makroekonomiska nyckeltal.

Ert största innehav sedan fonden startade för tre år sedan är Visa – varför?

– Att folk inte använder kontanter utan kort är en fortsatt stark trend som håller i sig. Här är även tilltagande näthandel en viktig drivkraft. Visa har länge investerat i sitt betalningsnätverk som inte bara är effektivt utan också erbjuder den bästa säkerheten för användarna. Även nya betalningsmodeller som man kan tro är kortlösa, exempelvis Apple Pay, är i grunden baserat på kort. Man måste fortfarande lägga in betalkort, och det gäller även andra betalningslösningar som Paypal. Nästan alla aktörer som tar emot en betalning världen över accepterar Visa-kort. Mastercard är också ett bra företag, men vi valde Visa när vi startade fonden 2016. De hade precis köpt Visa Europe från en grupp europeiska banker, vilket möjliggjorde bättre lönsamhet i Europa.

Fondens andra största innehav är life science-bolaget Thermo Fisher. Hur har ni resonerat där?

– De har kunder inom läkemedels- och bioteknikföretag samt laboratorier för klinisk diagnostik, universitet och forskningsinstitut. Det är ett företag som har stark marknadsposition och som har gjort en rad förvärv över tid. Vi tycker om att de köper bolag med spännande teknologi som de kan sälja vidare till existerande kunder. Vi gillar inte direkt-exponering mot stora läkemedelsbolag, eftersom vi tycker produktrisken är för hög. Vi äger hellre en underleverantör som Thermo Fisher som inte är så beroende av enskilda produkter. Vi ser en trend mot stora investeringar i utveckling av biologiska läkemedel, genterapi och nya diagnostyper, där deras produkter efterfrågas.

Vad gäller amerikanska techjättar har ni några favoriter, men inte Apple eller Amazon – varför?

– Vi har ägt Googles moderbolag Alphabet sedan grundandet av fonden, och vi köpte även Facebook 2018. Sedan har vi nyligen köpt Microsoft. Vi har inte Apple eftersom vi tror att marknaden för smarta telefoner är mogen. Det kommer att ge lägre tillväxt för Apple och vi tror inte att Apple genom sina serviceintäkter, som Appstore och Apple TV+, lyckas kompensera det. Amazon gillar vi, men de handlas till för höga nivåer. Microsoft, däremot, har genomgått en stor transformation efter att de fick en ny vd, Satya Nadella. Från ett stängt system där allt skulle vara baserat på Microsofts eget programmeringsspråk har de nu öppnat upp och investerat mycket i cloud-teknologi. Molntjänster är ett enormt växande område framöver och det är områden där Amazon Web Services (AWS) och Microsoft är ledande.

Ni har sålt Oracle, varför?

– Deras huvudverksamhet är försäljning av databaser. När ett företag har installerat Oracles produkter är det svårt att byta till någon annan leverantör, men det som sker nu med ett ökat behov av molntjänster är att bolag inte längre behöver egna databaser. Oracle har inte velat göra de nödvändiga ändringar som krävs för att anpassa sig till en värld dominerad av molnjättarna Microsoft och AWS. Även om Oracle är ett bolag med bra kassaflöde och hög lönsamhet bedömer vi att de inte kommer att kunna hålla jämna steg med utvecklingen inom molntjänster på sikt.

En av era bästa aktier har varit Ansys. Vad sysslar de med?

– De verkar inom simuleringsmjukvara, där exempelvis en bils aerodynamik eller bärförmågan till en bro kan simuleras utan att bygga fysiska prototyper. Ansys är känt för att ha de mest avancerade och bredaste simuleringsverktygen, och bolaget kontrollerar cirka 40 procent inom marknaden, där de bland annat konkurrerar med franska Dassault och svenska Hexagon.

Harald Nissen

Förvaltar: Odin USA.

Förvaltat kapital: 1,8 miljarder norska kronor.

Utveckling i år: +36 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco