Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nytt lån till Carnegie

2008-10-28 10:18

Carnegie får ta ett nytt nödlån. Den här gången på ytterligare fyra miljarder kronor. Totalt får banken därmed tillgång till lån från Riksbanken på fem miljarder kronor. Carnegies aktiekurs faller.

Riksbanken genomför ytterligare en panikåtgärd för att rädda Carnegie och bolagets betalningar. Möjligheter till ett nytt nödlån ska garantera att den skadeskjutna fondkommissionären ska kunna fullgöra sina betalningar.

Riksbanken ökar likviditetsstödet till Carnegie till maximalt 5 miljarder kronor, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Banken har ansökt om en utökad kredit utöver den miljard som beviljades redan under måndagen.

- Likviditetsutrymmet ökas i förebyggande syfte för att underlätta för Carnegie att frigöra egen likviditet om behov skulle uppstå, skriver Riksbanken och tillägger att både Riksbanken och Finansinspektionen bedömer att Carnegie är ett solitt företag.

Förhållandena i banksektorn har gjort det svårt för Carnegie att finansiera sina betalningar. Efter en förfrågan från Carnegie utökar Riksbanken bolagets möjligheter till lån:

- Mot bakgrund av den oro som för närvarande råder i det finansiella systemet har Riksbanken beslutat att ge Carnegie ett utökat likviditetsstöd för att minska risken för allvarlig störning i det finansiella systemet. Riksbanken är beredd att tillföra den likviditet som behövs för att värna stabiliteten i det finansiella systemet, säger vice riksbankschef Lars Nyberg.

Lånet lämnas mot säkerhet och ges tills vidare.

Bolagets aktiekurs tillhör åter förlorarna på börsen och hade vid 11-tiden backat cirka 10 procent.Följ kursen här.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom