Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nytt oljebolag tar köksvägen till börsen

2012-02-10 07:39
Cassandra Oil. Till vänster styrelseordföranden Erik Nerpin, advokat på Kilpatrick Townsend. Till höger grundaren och uppfinnaren Anders Olsson, bosatt i London. Foto: Lars Anders Karlberg

Med en patenterad uppfinning som kan göra prima olja av gamla bildäck, plastavfall och oljespill tar det nya bolaget Cassandra Oil köksvägen till börsen genom att ta över Factum Electronics plats på First North.

Cassandra Oil har flugit under radarn under hela 2011 under namnet Eureka Oil, men byter nu namn eftersom det finns ett norskt oljebolag som heter Eureka Oil.

Man har haft ett tätt utvecklingssamarbete med återvinningsföretaget Ragnsells och kalkproducenten Nordkalk och har konstruerat en fungerande katalytisk kracker som kan bryta upp kolvätekedjorna i däck, plaster, oljeskiffer och oljeavfall och få fram högvärdig olja med låg svavelhalt, enligt den egna företagsinformationen.

Nu visar man upp sig under det nya namnet Cassandra Oil och erbjuder aktieägarna i First North-bolaget Factum Electronic Holding att köpa Cassandra och byta verksamhet.

Factums aktiekurs steg i går kraftigt på nyheten. En extra bolagsstämma i Factum Electronics Holding kommer att hållas den 9 mars.

Cassandra Oil värderas i den föreslagna affären till drygt 200 miljoner kronor. Cassandra Oils grundare får 71,7 procent av aktierna, de privata investerare som i höstas gick in med 42 miljoner kronor i en nyemission får 20,3 procent medan Factums aktieägare får 8 procent.

Styrelseordförande i Cassandra Oil är advokaten Erik Nerpin på Kilpatrick Townsend. Övriga styrelseledamöter är Magnus Nordin, vd i Tethys Oil och tidigare vd i Lundin Oil, fastighetsinvesteraren Johan Thorell samt styrelseproffsen Eric Hasselqvist och Björn Hellberg.

Vd är Per Laine som har sin bakgrund i ABB. Grundaren och uppfinnaren Anders Olsson kommer att arbeta på konsultbasis med forskning och utveckling och kundrelationer.

Anders Olsson är en erfaren oljeman som levt en stor del av sitt yrkesliv i oljekretsar i Brasilien och Qatar.

Det var som agent för statliga Petrobras oljereningsteknik som han kom in i affärskretsarna i Qatar och där han utvecklade den patenterade kracker som nu ska ut på marknaden.

Enligt Cassandra Oils egna uppgifter kan man producera högvärdig marin diesel för mindre än 30 dollar per fat oavsett vilken kolvätebaserad råvara som används.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom